Viti 2023 nuk ka qenë dhe aq i mirë sa i përket zhvillimeve globale dhe na ka lënë një shije jo dhe aq të mirë, megjithatë mes ngjarjeve jo të mira, ka pasur edhe disa prej tyre që na bëjnë entuziastë për të ardhmen.

CNN ka renditur 5 arsye për t’u ndjerë optimistë.

Një rritje e energjisë së rinovueshme

Viti 2023 ka qenë në rrugën e duhur sa i përket rritjes më të madhe të kapacitetit të energjisë së rinovueshme deri më tani. Përfundimi doli nga Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë.

Një marrëveshje klimatike që synon karburantet fosile

Pas më shumë se dy javë negociatash të vështira, samiti i klimës COP28 në Dubai përfundoi në dhjetor me afro 200 vende që bënë një angazhim të paprecedentë për t’u larguar nga karburantet fosile. Kjo shënoi herën e parë që të gjitha lëndët djegëse fosile, nxitësit kryesorë të krizës klimatike, u shënjestruan në një marrëveshje COP.

Rënia e shpyllëzimit në Brazil

Pas vitesh shpyllëzimi në rritje në Amazonën braziliane, pati përparim të mirë këtë vit në reduktimin e shkatërrimit të pyjeve. Shpyllëzimi dhe degradimi i tokës është përgjegjës për të paktën një të dhjetën e ndotjes së karbonit në botë. Shpyllëzimi në Brazil ra me 22.3% në 12 muajt deri në korrik, sipas të dhënave nga qeveria kombëtare.

Shtresa e ozonit po shërohet mirë

Shtresa e ozonit të Tokës është në rrugën e duhur për t’u rikuperuar plotësisht brenda dekadave, njoftoi një panel ekspertësh i mbështetur nga OKB-ja në janar, pasi kimikatet që shkatërrojnë ozonin po hiqen në të gjithë botën.

Shtresa e ozonit mbron planetin nga rrezet e dëmshme ultravjollcë, por që nga vitet 1980, shkencëtarët kanë paralajmëruar për një vrimë në këtë mburojë për shkak të substancave dëmtuese të ozonit, duke përfshirë klorofluorokarbonet (CFC), të cilat përdoreshin gjerësisht në frigoriferë, aerosolë dhe tretës. Bashkëpunimi ndërkombëtar ka ndihmuar në frenimin e dëmit.

Rritja e shitjeve të automjeteve elektrike

Popullariteti i automjeteve elektrike është rritur këtë vit, me shitjet amerikane që kanë qenë në nivelin më të lartë të të gjitha kohërave. Njerëzit në Kinë dhe Evropë po blejnë automjete elektrike në një numër të madh gjithashtu.

Automjetet elektrike, të cilat janë më të mira për planetin sesa makinat me gaz dhe naftë kur ato punojnë me burime të rinovueshme të energjisë, janë çelësi për dekarbonizimin e transportit rrugor, i cili është përgjegjës për rreth një të gjashtën e ndotjes globale nga ngrohja e planetit.