Një studim i ri sugjeron që njerëzit që hanë tre racione patate të skuqura në javë kanë një rrezik më të lartë për të zhvilluar diabetin e tipit 2.
Studiuesit zbuluan se ata që konsumojnë sasi të ngjashme patate të ziera, të pjekura ose pure patatesh nuk janë në rrezik të shtuar.
Një ekip ndërkombëtar studiuesish, përfshirë një ekspert nga Universiteti i Kembrixhit, donte të hetonte çdo lidhje midis konsumit të patateve dhe rrezikut të diabetit të tipit 2.
Studiuesit analizuan të dhëna nga studimet që monitoruan shëndetin e mbi 205 000 punonjësve të kujdesit shëndetësor në Shtetet e Bashkuara.
Studime të përsëritura mbi dietat e njerëzve u kryen gjatë gati katër dekadave. Dhe gjatë periudhave të ndjekjes së studimit, u dokumentuan afërsisht 22 000 raste të diabetit të tipit 2.
Ekipi zbuloi se konsumi i patateve të pjekura, të ziera ose pure patatesh nuk ishte i lidhur me një rrezik në rritje të diabetit të tipit 2 (T2D).
Megjithatë, njerëzit që konsumonin një konsum më të lartë patate të skuqura – të paktën tre racione në javë – kishin një rrezik në rritje prej 20%. Dhe ata që hanin patate të skuqura pesë herë në javë duket se kishin një rrezik më të lartë prej 27%.
“Rreziqet që lidhen me konsumin e patateve ndryshojnë në varësi të metodës së gatimit”, shkruan autorët e studimit.
“Lidhja midis konsumit më të lartë të patateve dhe një rreziku në rritje të diabetit të tipit 2 është kryesisht për shkak të konsumit të patateve të skuqura. Konsumi më i lartë i patateve të skuqura, por jo i patateve të pjekura, të ziera ose të shtypura së bashku, ishte i lidhur me një rrezik më të lartë të diabetit të tipit 2”, theksojnë ata.





