Autoritetet shëndetësore të Kinës janë në alarm të kuq pasi një pneumoni misterioze po prek fëmijët të cilët përfundojnë në spital.

Në të njëjtën kohë, Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) i kërkoi Pekinit më shumë informacion në lidhje me epideminë që po përfshin Kinën veriore.

Çfarë thotë OBSH në deklaratën e saj?

OBSH vuri në dukje se Komisioni Kombëtar i Shëndetit i Kinës informoi në një konferencë për shtyp në fillim të këtij muaji, se kishte pasur një rritje të rasteve të sëmundjeve të frymëmarrjes, duke i atribuuar ato me heqjen e masave kundër koronavirusit.

“OBSH i ka bërë një kërkesë zyrtare Kinës për informacion të detajuar në lidhje me rritjen e sëmundjeve të frymëmarrjes dhe shpërthimet e pneumonisë tek fëmijët,” tha organizata, pjesë e sistemit të OKB-së, përmes X.

Masat e përmendura nga OBSH, të cilat i ka analizuar shumë herë gjatë pandemisë së koronavirusit, janë veçanërisht vaksinimi, mbajtja e distancës nga pacientët, mbajtja e pacientëve në shtëpi, testimi dhe shtrimi në spital nëse është e nevojshme, përdorimi i maskës, ventilimi i mirë dhe larja e shpeshtë e duarve.

Pasi autoritetet kineze dhe mediat kineze raportuan një rritje të rasteve të infeksioneve respiratore, duke përfshirë disa raste të pneumonisë së fëmijërisë në Kinën veriore, OBSH kërkoi më 22 nëntor informacion shtesë epidemiologjik dhe klinik, si dhe rezultate të testeve laboratorike për këto shpërthime te fëmijët, nëpërmjet mekanizmit të Rregulloreve Ndërkombëtare të Shëndetit.

OBSH kërkoi gjithashtu informacion shtesë mbi tendencat e fundit në qarkullimin e patogjenëve të njohur, në veçanti gripin, SARS-CoV-2 (virusi që shkakton COVID-19), virusin sincicial të frymëmarrjes (RSV), i cili prek foshnjat dhe mikoplazmën pneumonia, si dhe për shkallën e ngarkesës në sistemet shëndetësore.

OBSH është në kontakt me punonjësit dhe shkencëtarët klinikë përmes bashkëpunimeve të saj dhe rrjeteve teknike ekzistuese kineze.

Spitalet e Kinës së Veriut janë plot me fëmijë të sëmurë

Në fillim të kësaj jave, ProMED (një komunitet mjekësor në internet që ngriti pyetje në fund të vitit 2019 në lidhje me një sëmundje të panjohur që qarkullonte në Wuhan, që më vonë evoluoi në COVID-19) vuri në dukje një numër në rritje të rasteve të pneumonisë së pa diagnostikuar tek fëmijët në Kinën veriore. FTV News, një media tajvaneze, raportoi se spitalet e fëmijëve në Pekin, Liaoning dhe gjetkë janë të mbingarkuar nga fëmijë të sëmurë dhe prindërit kanë filluar të pyesin nëse autoritetet po fshehin një epidemi të re. Ai thekson se mjekët po përballen me vështirësi nëpër spitale pasi presin një numër të madh pacientësh.

Provat tregojnë se diagnoza nuk mund të bëhej më herët, ndërkohë që fëmijët paraqiteshin me temperaturë të lartë dhe nyje pulmonare, pa kollë apo simptoma të tjera.

Skenarët dhe frika për një pandemi të re

Sistemi i mbikëqyrjes ProMed raporton një shpërthim të madh të një sëmundjeje të panjohur të frymëmarrjes. Nuk është aspak e qartë se kur filloi kjo epidemi, pasi konsiderohet e çuditshme që kaq shumë fëmijë u prekën kaq shpejt.

Skenarët më pesimistë thonë se pneumonia misterioze që përfshin fëmijët mund të zhvillohet në një epidemi ose akoma më keq një pandemi, si koronavirusi, sepse ata e konsiderojnë atë si një sëmundje të pa eksploruar dhe të panjohur.

Nga ana tjetër, ekspertët janë më të qetë pasi theksojnë se mund të ketë një shpërthim për shkak të mungesës së imunitetit të shkaktuar nga masat e rrepta për koronavirusin. Kjo është vala e parë e infeksioneve nga pneumonia mikoplazmatike pasi shumica e masave për të kontrolluar koronavirusin u hoqën.

“Është vala e parë e infeksioneve të pneumonisë së mykoplazmës pasi shumica e masave të kontrollit të koronavirusit u hoqën në fillim të këtij viti,” tha Zhou Huixia, drejtor i qendrës mjekësore të fëmijëve në Qendrën e Shtatë Mjekësore të Spitalit të Përgjithshëm të Kinës PLA.

Mjekët besojnë se pneumonia e re është e lidhur me Mycoplasma pneumonia sepse Kina po përjeton në të vërtetë dimrin e saj të parë pa masa dhe kufizime të rrepta.

Sipas shkencëtarëve, popullata nuk është në rrezik nga një virus i ri, pasi diçka e ngjashme ka ndodhur në Evropë, veçanërisht në Britani por edhe në SHBA pas lehtësimit të masave, ku pati shpërthime të gripit dhe virusit RSV.

Ata paralajmërojnë, megjithatë, se sistemi shëndetësor i Kinës duhet të ketë mjekë të gatshëm, pasi në një periudhë të shkurtër kohore mund të ketë shumë fëmijë të sëmurë, si rezultat i të cilave sistemi shëndetësor do të rëndohet.