Jodi është një mineral i rëndësishëm që duhet të futet në organizëm çdo ditë nëpërmjet dietës. Ky mineral është i nevojshëm për funksionimin e duhur të gjëndrës tiroide dhe ndikon në prodhimin e hormoneve tiroide që luajnë një rol të rëndësishëm në të gjithë trupin.

Marrja e pamjaftueshme e jodit pengon prodhimin e sasive të mjaftueshme të hormoneve, ndërsa sasia e jodit mbi vlerën optimale ka një efekt bllokues në prodhimin e hormoneve.

Mungesa e jodit shkakton një gjendje të quajtur hipotiroidizëm. Simptomat më të zakonshme të hipotiroidizmit janë lodhja, dobësia e muskujve dhe shtimi i menjëhershëm i peshës, fytyra e fryrë, dhimbja e kokës, përgjumja, humori depresiv, presioni i ulët i gjakut, humbja e flokëve dhe lëkura e thatë.

Për të parandaluar mungesën e jodit dhe për të ruajtur shëndetin e tiroides, është e rëndësishme të hani rregullisht ushqime që përmbajnë jod. Një i rritur duhet të konsumojë 150 mikrogramë jod në ditë dhe ja cilat janë ushqimet që përmbajnë këtë mineral të rëndësishëm.

Produktet e qumështit

Hulumtimet tregojnë se një filxhan qumësht plotëson gjysmën e nevojave tona ditore për jod dhe e njëjta gjë vlen edhe për kosin. Kur bëhet fjalë për djathrat.

Kripë e jodizuar

1/4 lugë çaji kripë të jodizuar përmban 71 mcg jod, që është gjysma e nevojës ditore të trupit për jod. Megjithatë, ai përmban edhe natrium, i cili mund të jetë i rrezikshëm për shëndetin e veshkave dhe presionin e gjakut, ndaj është e rëndësishme të keni kujdes me sasitë që merrni.

Tuna

Tuna përmban pak kalori, është e pasur me proteina, jod, kalium, hekur dhe vitaminë B. Tuna është një burim i mirë i acideve yndyrore omega 3, gjë që e bën atë një ushqim të shkëlqyer në parandalimin e sëmundjeve të zemrës.

Vezët

Vezët janë një burim i madh i proteinave, yndyrave të shëndetshme dhe janë kombinimi perfekt i vitaminave dhe mineraleve. Jodi është në të verdhën e vezës.

Kumbullat e thata

Janë të pasura me fibra, vitamina K dhe A, kalium dhe hekur. Gjithashtu, kumbullat e thata janë një burim i shkëlqyer i jodit, kështu që shpesh rekomandohen për veganët për të kompensuar marrjen e jodit në trup.

Algat

Janë burim i mirë i antioksidantëve, vitaminave dhe mineraleve, përmbajnë pak kalori. Ato janë të pasura me jod dhe janë tre lloje: algat kombu, nori dhe ëakame. Ju mund t’i blini algat në dyqanet e ushqimeve të shëndetshme.

Merluci

Është i ulët në yndyrë dhe kalori, i pasur me minerale dhe lëndë ushqyese, duke përfshirë jodin.

Interesant është fakti se jodizimi i kripës së tryezës u prezantua pikërisht për qëllimin e parandalimit të sëmundjeve të tiroides. Pse jodizoni vetëm kripën? Për shkak se përdorimi i kripës është i qëndrueshëm gjatë gjithë vitit, të gjithë e përdorin atë, teknologjia e jodizimit është e thjeshtë, shtimi i jodit nuk ndryshon ngjyrën, shijen apo erën e kripës.