Gjatë viteve të fundit, problemi i “plazheve të ndotura” në Mbretërinë e Bashkuar ka shkaktuar zemërim në rritje nga qytetarët anembanë vendit.

Ishte fundi i vitit 2021 kur James Richardson dëgjoi për problemin e jashtëqitjes në Angli.

“Pashë një postim në Twitter që fliste për shtrirjen e problemit dhe shifrat ishin aq të mëdha sa mendova se nuk mund të ishte e vërtetë – se kishte kaq shumë ujëra të zeza që po hidheshin”, thotë ai tani sipas CNN.

“Mendova, ‘Është media sociale, dikush duhet të ekzagjerojë’. Kështu që mendova ta shqyrtoja, sepse nëse do të ishte e vërtetë do të ishte një skandal.”

Hulumtimi i tij u bashkua me postimin në Twitter: ujërat e zeza të papërpunuara po derdheshin në lumenjtë dhe plazhet e Anglisë me një ritëm të madh.

Të ashtuquajturat “përmbytje të stuhisë” – të krijuara për të derdhur kanale në lumenj, dete dhe madje edhe nëpër plazhe – supozohet të përdoren në rrethana të jashtëzakonshme.

Gjatë viteve të fundit, anëtarët e publikut britanik kanë parë plazhe të mbyllura për not në fundjavat e pikut të pushimeve verore, peshq të ngordhur që notojnë në lumenj.

“Së pari ishte era”, thotë Giles Bristoë, i cili dikur e gjeti veten në mes të një njolle ujërash të zeza kur bënte sërf në Staunton, Devon.

“Më pas pamë letra higjienike dhe produkte sanitare në ujë. Ky ishte një moment ‘Oh, Zot’”.

Anulimi i një gare noti vjetore në Thames pak para fundjavës aktuale të pushimeve ka shkaktuar gjithashtu shqetësim. Gara, e cila është mbajtur që prej vitit 1890, do të mbahej në korrik, por u anulua për shkak të shqetësimit të ujërave të zeza në ujë.