Përkëdhelja e maceve i lejon pronarët të lidhen dhe të tregojnë dashuri për kafshët e tyre, por nëse kafsha juaj ju largohet çdo herë, ka të ngjarë që ju po e përkëdhelni gabim.

Ekspertët e sjelljes së maceve kanë gjetur se macet urrejnë të përkëdhelen kundër drejtimit të gëzofit të tyre, rreth këmbëve, anëve të trupit dhe zonës së fytit.

Nëse kafsha juaj ju lejon të përkëdhelni këto zona, ka të ngjarë të tolerojë veprimin me shpresën për t’u ushqyer më pas.

Dr Lauren Finka, një eksperte nga Universiteti Nottingham Trent, i tha BBC Science Focus se mënyra më e mirë për të përkëdhelur një mace është vetëm rreth fytyrës së saj, si faqet, baza e veshëve dhe nën mjekër.

“Kjo është ndoshta sepse këto zona të fytyrës përmbajnë shumë gjëndra të lëkurës që prodhojnë aromë”, tha Finka për BBC.

“Macet janë shumë të motivuara për të përdorur këto zona për të përhapur aromën e tyre, kështu që këto rajone ndoshta në thelb ndihen mjaft mirë kur stimulohen.”

Sot macet janë kafshët shtëpiake të dyta më të njohura në botë, pas qenve. Macet njihen si përkëdhelëse, kurioze dhe besnike, por ato gjithashtu kanë një anë të keqe që priret të shfaqet kur përkëdhelen gabimisht.

“Kur bëhet fjalë për përkëdheljet, është më mirë të mbani mend se macet si specie nuk janë në thelb shoqërore”, tha Finka.

Ajo shpjegoi se shumë pronarë të kafshëve shtëpiake mund të mos e dinë se macet gjithashtu urrejnë fërkimet e barkut.

Kjo është për shkak se ajo ndjehet e pambrojtur, pasi organet e saj vitale janë të ekspozuara dhe mund ta shohin përkëdheljen si një kërcënim.

Veshët e maces suaj ka të ngjarë të rrotullohen anash ose të duken të rrafshuara në kokën e saj ose lëpijnë hundën. Një tjetër shenjë e bezdisjes është nëse macja juaj fillon të lërë mbeturina ose të tundë bishtin e saj.