Po përpiqeni të reduktoni marrjen e natriumit? Ushqimet e përpunuara dhe ushqimet e restoranteve përmbajnë kripë në sasi të mëdha dhe gatimi pa kripë në shtëpi paraqet sfida për anëtarët e familjes që pëlqejnë shijen.
Për fat të mirë, mund të ketë një zgjidhje të thjeshtë: kripa e gjelbër.
Interneti është i mbushur me biseda për këtë alternativë të kripës së tryezës. Ndoshta sepse është kaq e pazakontë.
Produkti është pluhur dhe i gjelbër, shitet në një qese letre kafe dhe vjen me disa lëndë ushqyese shtesë, duke përfshirë magnezin, kaliumin, klorofilin (prandaj dhe ngjyrën e gjelbër), vitaminën B3, jodin, pak proteina dhe fibra.
Çfarë është kripa e gjelbër?
Kripa e gjelbër është Salicornia e dehidratuar, ose shpargu i detit. Shpargu i detit – një bimë si shufër që rritet në ligatinat e kripura, kënetat dhe brigjet e detit. Është përdorur prej kohësh në ushqimet koreane (si përforcues shije) dhe mjekësinë tradicionale (si një trajtim për tretjen e dobët dhe diabetin).
Për të bërë kripë e gjelbër, shpargujt e detit dehidratohen dhe më pas bluhen në një pluhur të imët. Lëndët ushqyese brenda saj vijnë direkt nga bima – asgjë tjetër nuk i shtohet produktit.
Cilat janë përfitimet e shpargut të detit?
Disa kërkime tregojnë se) ka cilësi anti-inflamatore dhe antioksiduese. Për shembull, një studim i vitit 2009 nga Journal of Medicinal Food zbuloi se ekstrakti i Salicornia kishte veti antioksiduese në eksperimentet laboratorike.
Një studim i vitit 2022 i botuar në Antioxidants tregoi se antioksidantët në Salicornia ishin efektivë në reduktimin e inflamacionit në disa qeliza të bardha të gjakut.
Çfarë shije ka kripa e gjelbër?
Sipas YouTuber Chris Hamilton, nuk ka shije krejtësisht si kripë. “Është pak – një aluzion i lehtë i shijes së ushqimit të detit, sepse është … nga një moçal i kripës afër detit, me sa duket”, ndan ai. “Por nuk është keq. Ju ndoshta duhet të përdorni shumë për të për të kënaqur atë dëshirë të madhe për kripë”