Krishtlindja festohet për të kremtuar lindjen e Jezu Krishtit, për të cilin të krishterët besojnë se është Biri i Perëndisë. Megjithatë, disa raporte kanë pikëpamje të ndryshme për këtë.

“25 dhjetori nuk është data e përmendur në Bibël si dita e lindjes së Jezusit; Bibla është në të vërtetë e heshtur në ditën ose në kohën e vitit kur Maria u tha se e lindi atë në Betlehem. Të krishterët më të hershëm nuk e festuan lindjen e tij”, thotë një raport i Washington Post.

Kjo e zhvendos vëmendjen tonë në disa shënime që përshkruajnë se si dhe pse 25 dhjetori festohet si ditëlindja e Jezusit.

Në Degën e Artë, antropologu James George Frazer ka folur se pse Krishtlindjet festohen më 25 dhjetor. Megjithatë ka një sërë teorish që anulojnë teorinë e paraqitur nga Frazer.

Ashtu si festimi rreth Krishtlindjes, disa teori flasin edhe për datën e lindjes së Jezusit. Besohet se Jezusi ka lindur midis viteve 6 dhe 4 para Krishtit.

Historia e Krishtlindjeve

Krishtlindjet janë një ngjarje vjetore që ka një rëndësi të madhe fetare dhe kulturore. Emri Krishtlindje rrjedh nga fjalët ‘Mesha e Krishtit’.

Sipas të dhënave, data e parë e regjistruar e festimit të Krishtlindjeve ishte në vitin 336; ishte gjatë kësaj kohe të perandorit romak Konstandin, i cili ndodh të jetë perandori i parë romak i krishterë.

Historia më e zakonshme rreth vëzhgimit të Krishtlindjes ishte kur Marisë, nënës së Jezusit, iu tha se do të kishte një fëmijë të veçantë nga Zoti. Thuhet se Nënë Mari e mori këtë parashikim më 25 mars dhe nëntë muaj më vonë më 25 dhjetor lindi Jezusi. Kjo mund të jetë një nga teoritë ku 25 dhjetori erdhi si lindja e Jezusit dhe kështu festohet.

Pas këtij parashikimi, Jezusi lindi në një grazhd në Betlehem. Kalendari Gregorian, në bazë të të cilit festohen sot Krishtlindjet, nuk ka ekzistuar në atë kohë, prandaj nuk ka asnjë provë se ai ka lindur më 25 dhjetor.

Një nga teoritë flet për evropianët. Kjo teori thotë se disa shekuj më parë, evropianët e hershëm shënuan dritën dhe lindjen në ditët më të errëta të dimrit. Ndërsa prisnin ditë më të gjata dhe orët e zgjatura të dritës së diellit, ata festuan solsticin e dimrit.

Rëndësia e Krishtlindjeve

Krishtlindjet janë një ditë me rëndësi fetare për ata që kanë besim në krishterim. Në këtë ditë, këta njerëz kujtojnë Jezu Krishtin, kujtojnë sakrificat e tij dhe bëjnë një shërbim masiv.

Në shërbesën masive, të krishterët kujtojnë se si vdiq Jezusi dhe si kthehet në jetë më vonë.

Shumë besojnë se kjo ditë është e vërteta e jetës shpirtërore. Ata besojnë se para lindjes së Jezusit bota ishte plot urrejtje, lakmi dhe hipokrizi; megjithatë lindja e Jezusit zhduki të gjitha gjërat e liga dhe mbizotëroi lumturinë në botë.

Të krishterët festojnë këtë ndryshim të botës që kishte ndodhur pas lindjes së Jezusit.

Ata besojnë se që kur ai erdhi për të shpëtuar të gjithë njerëzimin nga të gjitha vuajtjet, sakrifica e tij përfundimtare gjatë kryqëzimit duhet të përkujtohet.

Asnjë diskutim rreth Krishtlindjeve nuk është i plotë pa përmendur Santa Claus. Krijesa mitike Santa Claus është e lidhur ngushtë me Krishtlindjet dhe fëmijët shihen duke pritur që Babadimri të mbërrijë me një slitë dhe t’u lërë dhurata. Kjo traditë është mbajtur gjallë deri më sot dhe në disa vende njerëzit angazhohen në lojën e Secret Santa.

Tradita e Krishtlindjes

Ka disa tradita që lidhen me Krishtlindjet. Më e zakonshmja midis tyre është ajo ku njerëzit angazhohen në parakalimin e festave, pjekjen e biskotave, dekorimin e pemës së Krishtlindjes dhe trokasin gotat.

Traditat e Krishtlindjeve ndryshojnë nga rajoni në rajon.

Për shembull, në Filipine gjatë kësaj kohe festohet festivali i fanarëve gjigantë. I njohur gjithashtu si Ligligan Parul kjo dritë përmban fener që simbolizon yllin e Betlehemit. Për shkak të kësaj tradite, San Fernando quhet kryeqyteti i Krishtlindjeve i Filipineve.

Një tjetër aspekt i rëndësishëm i Krishtlindjeve është përdorimi i ngjyrës së kuqe, gold dhe jeshile. Këto ngjyra nënkuptojnë festimet. Ndërsa e kuqja simbolizon gjakun e Krishtit, ari është një nga dhuratat nga Tre Mbretërit dhe jeshile është ngjyra e jetës së përjetshme.

Këndimi i Carol është gjithashtu një pjesë e Krishtlindjeve. Megjithëse këngët këndohen gjatë gjithë vitit, ka disa prej tyre që këndohen posaçërisht gjatë kësaj periudhe.

Qofshin filma apo letërsi, ne i kemi parë gjithmonë Krishtlindjet të festohen me një pemë të zbukuruar bukur. Kjo pemë është zakonisht një bredh dhe përdorimi i pemës daton në kohët e hershme kur romakët përdorën për të dekoruar tempujt e tyre në festivalin e Saturnalia.

Mbretëresha Victoria e bëri pemën e Krishtlindjes të popullarizuar në Mbretërinë e Bashkuar kur burri i saj Princi Albert solli një pemë nga Gjermania dhe e vendosi në kështjellën Windsor.

Kurora e Krishtlindjes është gjithashtu një pjesë tjetër e rëndësishme e festimit të Krishtlindjeve. Kurora e Krishtlindjeve përdoret si simbol nderi dhe fitoreje. Ajo u përdor për të përfaqësuar fillimin e Krishtlindjeve.

Një pjesë tjetër më e rëndësishme e festimit të Krishtlindjeve është gjethja me gjelbërim të përhershëm. Përdorimi i gjetheve daton në festat pagane dhe romake. Disa besojnë se është fitorja e jetës mbi errësirën.

Çorapet e Krishtlindjeve janë ato çorape të bukura të cilat janë popullarizuar nga filmat dhe kinematë. Ekziston një histori e bukur pas përdorimit të çorape. Thuhet se një herë Shën Nikolla hodhi monedha ari në oxhakun e një familjeje të varfër për t’i ndihmuar. Monedhat ranë brenda çorape të cilat vareshin pranë zjarrit për t’u tharë. Prej këtu erdhi në ekzistencë koncepti i çorape.

Një pjesë e bukur e festës së Krishtlindjes është veshtulla. Druidët e nderojnë këtë bimë për aftësinë e saj për të mbijetuar edhe pa rrënjë. Bima e veshtullit ka vlera të jashtëzakonshme mjekësore dhe korret vetë gjatë solsticit të dimrit.

Ndër traditat e tjera të Krishtlindjeve janë plasja e fishekzjarreve, ardhja e kalendarit të Krishtlindjes dhe shkëmbimi i kartolinave të Krishtlindjeve.

Krishtlindja është një festë gëzimi, argëtimi, eksplorimi i aspekteve të panjohura të historisë dhe kujtimi i asaj që njerëzimi ka mbijetuar në kaq shumë vite.

Disa pyetje të zakonshme që lidhen me Krishtlindjet janë:

Kur festohen Krishtlindjet?

Krishtlindjet festohen çdo vit më 25 dhjetor.

Pse disa njerëz i festojnë Krishtlindjet më 7 janar?

Sipas raportimeve, Dita e Krishtlindjeve Ortodokse festohet më 7 janar. Këta njerëz zgjedhin të festojnë lindjen e Jezusit sipas kalendarit Julian.

Kur lindi në të vërtetë Jezusi?

Besohet se Jezusi ka lindur midis viteve 6 dhe 4 para Krishtit.

Çfarë gjuhe fliste Jezusi?

Ka të ngjarë që Jezusi e kuptonte hebraishten.

Cilat janë traditat e përbashkëta të Krishtlindjeve?

Traditat e zakonshme të Krishtlindjeve janë pema e Krishtlindjeve, veshtulla, kurora, kalendari, shkëmbimi i kartolinave dhe çorapet te oxhaku.