Civilët izraelitë pësuan “sulme brutale seksuale” që u kryen “sistematikisht dhe qëllimisht” gjatë sulmeve të Hamasit të 7 tetorit, sipas një raporti të publikuar nga Shoqata e Qendrave të Krizave të Përdhunimeve në Izrael (ARCCI) të mërkurën.

Raporti, i cili përfshin dëshmi nga dëshmitarët okularë, personat e parë, ekspertët mjeko-ligjorë dhe artikujt e lajmeve, thotë se militantët e Hamasit që hynë në Izrael përdorën akte ekstreme të dhunës seksuale kundër viktimave të tyre dhe, në shumicën e rasteve, i vranë ato “pas apo edhe gjatë përdhunimit. ”

Raporti nuk detajon sa raste të sulmeve seksuale ka dokumentuar dhe nuk është e qartë nëse ka folur me viktimat, megjithëse thekson se në shumicën e rasteve “viktimat janë vrarë pas apo edhe gjatë përdhunimit”.

“Shumë nga ata që janë përdhunuar dhe torturuar janë vrarë, në pamundësi për të shprehur ndonjëherë përvojat e tyre. Kur shumica e viktimave të sulmeve seksuale vriten, ne kemi një detyrim moral dhe humanitar për të përforcuar thirrjen e tyre të heshtur”, thuhet në raport.

Sipas provave të mbledhura nga ARCCI, burra, gra dhe fëmijë ishin të gjithë viktima të abuzimit të tmerrshëm seksual më 7 tetor. Raporti përshkruan dëshmitë e dëshmitarëve për brutalitetin e krimeve seksuale, duke përfshirë atë të përdhunimit në grup në festivalin muzikor Nova, në shkretëtirën e Izraelit jugor.

Raporti thoshte se “disa të mbijetuar të masakrës (Nova) dhanë dëshmi okulare të përdhunimit në grup, ku gratë abuzoheshin dhe trajtoheshin mes shumë terroristëve që i rrahën, plagosën dhe përfundimisht i vranë”.

Për më tepër, disa përdhunime u kryen përpara partnerëve, familjes ose miqve të viktimave, me qëllim që të “rrisin dhimbjen dhe poshtërimin e të gjithë të pranishmëve”, thuhet në raport.

Dëshmia nga reaguesit e parë dhe ekspertët mjeko-ligjorë që folën me ARCCI zbuluan se organet gjenitale të disa trupave ishin gjymtuar. Disa viktima në komunitetet pranë Rripit të Gazës, thuhet në raport, ishin gra ose vajza të reja “të cilat u përdhunuan, kryesisht në dhomat e tyre të gjumit, ndërsa ishin pjesërisht të veshur me pizhame”.

Dy ish-peng të cilët u liruan në fund të nëntorit përshkruan se ishin dëshmitarë dhe dëgjuar për pengjet e tjerë që u sulmuan gjatë robërisë, sipas dëshmisë së tyre, gjë që raporti thekson se ka të ngjarë të vazhdojë të ndodhë me pengjet që kanë mbetur në Gaza.

ARCCI është një organizatë ombrellë për nëntë qendra rajonale të krizës së dhunimit. Është e vetmja organizatë në Izrael, qëllimi kryesor i së cilës është të luftojë dhunën seksuale, sipas faqes së saj të internetit.

Policia izraelite ka përdorur prova mjekoligjore, video, dëshmi të dëshmitarëve dhe marrjen në pyetje të të dyshuarve për të dokumentuar rastet e përdhunimeve në mes të  sulmeve të Hamasit në Izrael më 7 tetor.

Orit Sulitzeanu, CEO i ARCCI, tha se raporti ishte “dorëzuar tek vendimmarrësit në OKB [Kombet e Bashkuara]”, sipas një njoftimi nga Ministria e Punëve të Jashtme të Izraelit.

UN Women lëshoi ​​një deklaratë në dhjetor duke dënuar sulmet dhe duke thënë se ishte “e alarmuar nga rrëfimet e shumta të mizorive me bazë gjinore dhe dhunës seksuale gjatë atyre sulmeve”. Në atë kohë, ajo u kritikua se ishte e ngadaltë në denoncimin e  raporteve për përdhunim kundër izraelitëve.

Të hënën, ekspertët e OKB-së kërkuan një hetim mbi ato që ata i përshkruan si “akuza të besueshme për shkelje të jashtëzakonshme të të drejtave të njeriut” kundër grave dhe vajzave palestineze në  Gaza  dhe Bregun Perëndimor nga  forcat izraelite .

Akuzat përfshijnë vrasje jashtëgjyqësore, ndalim arbitrar, trajtim degradues, përdhunim dhe dhunë seksuale, sipas një deklarate nga Zyra e Komisionerit të Lartë të OKB-së për të Drejtat e Njeriut.

Forcat e Mbrojtjes së Izraelit (IDF) i mohuan akuzat dhe thanë se i përmbahen ligjit ndërkombëtar. “Pa detaje të sakta ose prova të rasteve individuale, nuk është e mundur që ne t’i shqyrtojmë ato në thellësi,” tha IDF në një deklaratë për CNN.