Yuri Borisov, kreu i agjencisë ruse të hapësirës Roskosmos është shprehur ditën e sotme se një ditë mund të mundësojë ndërtimin e vendbanimeve hënore dhe se Rusia dhe Kina po shqyrtojnë ndërtimin e një stacioni bërthamor në Hënë rreth viteve 2033-2035.

Borisov, një ish-zëvendës ministër i mbrojtjes, tha se Rusia dhe Kina po punojnë së bashku në një program hënor dhe se Moska është në gjendje të kontribuojë me ekspertizën e saj në fushën e energjisë hapësinore bërthamore.

“Sot ne po shqyrtojmë seriozisht një projekt – diku në 2033-2035 për të dërguar një mision dhe për të ndërtuar një termocentral në sipërfaqen e Hënës së bashku me kolegët tanë kinezë,” tha Borisov.

Panelet diellore nuk do të jenë në gjendje të sigurojnë energji elektrike të mjaftueshme për të fuqizuar vendbanimet e ardhshme hënore, tha ai, ndërsa energjia bërthamore mund.

“Kjo është një sfidë shumë serioze … duhet të funksionojë automatikisht, pa praninë e njerëzve,” tha ai për dizajnin e mundshëm.

Borisov iu referua gjithashtu planeve të Rusisë për të ndërtuar një anije kozmike me energji bërthamore. Ai tha se të gjitha çështjet teknike rreth projektit janë zgjidhur, përveç gjetjes së një zgjidhjeje se si të ftohte reaktorin bërthamor.