Rusia vuri veton të enjten ndaj rinovimit vjetor të një paneli ekspertësh që monitorojnë zbatimin e sanksioneve të gjata të Kombeve të Bashkuara kundër Koresë së Veriut për programet e saj bërthamore dhe raketore balistike. Masa vjen mes akuzave të udhëhequra nga SHBA se Koreja e Veriut ka transferuar armë në Rusi, të cilat Moska i ka përdorur në luftën e saj në Ukrainë.

Si Moska ashtu edhe Pheniani i kanë mohuar akuzat, por u zotuan vitin e kaluar të thellojnë marrëdhëniet ushtarake. “Kjo është pothuajse e krahasueshme me shkatërrimin e një kamere sigurie për të mos u kapur në flagrancë,” tha ambasadori i Koresë së Jugut në OKB Joonkook Hwang për veton e Rusisë.

Kina abstenoi nga votimi të enjten, ndërsa 13 anëtarët e mbetur të këshillit votuan pro. “Moska ka minuar perspektivën e zgjidhjes paqësore, diplomatike të një prej çështjeve më të rrezikshme të përhapjes bërthamore në botë,” i tha këshillit zëvendës ambasadori i SHBA në OKB Robert Wood.

Ambasadori i Rusisë në OKB Vassily Nebenzia vuri në pikëpyetje punën e ekspertëve, duke i thënë Këshillit të Sigurimit përpara votimit: “Puna e tij po reduktohet gjithnjë e më shumë në lojën në duart e qasjeve perëndimore, ribotimin e informacionit të njëanshëm dhe analizimin e titujve të gazetave dhe fotove me cilësi të dobët”.

E njohur zyrtarisht si Republika Popullore Demokratike e Koresë (DPRK), Koreja e Veriut ka qenë nën sanksionet e OKB-së për programet e saj të raketave balistike dhe bërthamore që nga viti 2006 dhe këto masa janë forcuar me kalimin e viteve. Paneli i ekspertëve të pavarur ka monitoruar këto sanksione të OKB-së për 15 vitet e fundit, duke raportuar dy herë në vit në Këshillin e Sigurimit dhe duke rekomanduar veprime për zbatimin e përmirësuar të masave.

Mandati për panelin aktual të ekspertëve do të përfundojë më 30 prill 2024. Raporti më i fundit i panelit u bë publik në fillim të këtij muaji dhe tha se po hetonte dhjetëra sulme të dyshuara kibernetike nga Koreja e Veriut që grumbulluan 3 miliardë dollarë për ta ndihmuar atë të zhvillojë më tej programin e armëve bërthamore. Gjatë disa viteve të fundit, Këshilli i Sigurimit i OKB-së ka qenë i ndarë mbi mënyrën se si të merret me Phenianin. Rusia dhe Kina, fuqitë e vetos së bashku me SHBA-në, Britaninë dhe Francën, kanë thënë se më shumë sanksione nuk do të ndihmojnë dhe duan që masa të tilla të lehtësohen.

Kina dhe Rusia thonë se stërvitjet e përbashkëta ushtarake nga Shtetet e Bashkuara dhe Koreja e Jugut provokojnë Phenianin, ndërsa Uashingtoni akuzon Pekinin dhe Moskën për guximin e Koresë së Veriut duke e mbrojtur atë nga më shumë sanksione.