Dr. Irina Berzhnaya, gastroenterologe, eksperte e të ushqyerit rus, njoftoi se një person i shëndetshëm mund të hajë 400-500 gram mish të kuq në javë pa asnjë dëm.
Ekspertja tregoi, në një intervistë për Radio “Sputnik”, se disa ekspertë këshillojnë të braktisin plotësisht ngrënien e mishit të kuq. Cili është përfitimi i këtij mishi dhe cili është dëmi?
Sipas saj, viçi dhe qengji mund të quhen “të kuq”. Ky mish është i pasur me substanca të dobishme, të tilla si hekur, selen, vitamina B dhe acide yndyrore të pangopura, të cilat janë të nevojshme për të mbështetur sistemin imunitar, sistemin nervor qendror dhe muskujt.
Dhe ajo shton, për shembull, nevoja ditore e trupit për hekur gjendet në një pjesë të vogël të mishit të kuq, dhe për të marrë këtë sasi hekuri nga ushqimet bimore, duhet të hani tre kilogram mollë në ditë, ose një kilogram hikërror.
Mishi i kuq është më thelbësor për atletët dhe ata që janë fizikisht aktivë.
“Nëse një person është një atlet, ose bën aktivitet fizik intensiv, ai duhet të hajë më shumë mish të kuq sesa një person, mënyra e jetesës së të cilit është sedentare. Sepse muskujt kanë nevojë për një sasi të madhe të aminoacideve,” thotë ajo.
Sipas ekspertit, një person i shëndetshëm duhet të hajë 400-500 gram mish të kuq në javë. Sa i përket njerëzve që vuajnë nga mbipesha, kolesteroli i lartë dhe sëmundjet kardiovaskulare, ata duhet të shmangin ngrënien e mishit të kuq yndyror.
“Ne kufizojmë marrjen e llojeve të caktuara të mishit sepse ato përmbajnë një sasi të madhe të kolesterolit dhe aminoacideve yndyrore jo thelbësore,” thotë ajo. “Yndyrnat trans në to përpunohen lehtësisht nga trupi dhe ato grumbullohen lehtësisht në formën e pllakave të kolesterolit.”