Llojet e ushqimit që konsumojmë mund të ndikojnë në shëndetin tonë të zorrëve. Ndikimet mund të jenë pozitive dhe negative në varësi të asaj që hamë.
Ka ushqime që nxisin rritjen e baktereve të mira në mikrobiomën tonë të zorrëve. Njëkohësisht, ka ushqime të cilat gjithashtu mund të vrasin bakteret e mira dhe të nxisin rritjen e baktereve të këqija, të cilat janë krejtësisht të këqija për shëndetin tonë të tretjes.
Zorrët tona kanë një rol të madh në përcaktimin e shëndetit tonë të përgjithshëm. Nëse kemi zorrë të shëndetshme, atëherë metabolizmi ynë automatikisht do të jetë i fortë. Një normë e varur metabolike do të na pengojë të shtojmë peshë ose të kontraktojmë probleme shëndetësore si sëmundjet e zemrës, kolesteroli, diabeti, sheqeri i lartë në gjak, etj.
Shmangni këto 5 ushqime për një zorrë të shëndetshme
Si e dimë se cilat janë ushqimet më të këqija për zorrët tona? Disa nga ushqimet më të këqija janë ato që përmbajnë yndyrna të ngopura trans. Këto ushqime ofrojnë shumë pak vlera ushqimore dhe mund të prishë mikrobet tuaja të mira dhe të këqija të balancuara mirë. Më poshtë është një listë e llojeve të ushqimeve që duhet të shmangni:
-Mishi i kuq mund të dëmtojë mukozën e zorrëve
-Mishi i kuq është shumë i shijshëm dhe ka disa aspekte ushqyese, por ato gjithashtu rrisin kimikatet N-nitroso në trupin tonë të cilat mund të dëmtojnë mukozën e zorrëve. Konsumimi i tepërt mund të çojë në dispepsi, sulm përdhes ose fryrje.
-Ushqimet e skuqura përmbajnë acide trans-yndyrore
-Ushqimi i skuqur nuk është i shëndetshëm në çdo aspekt. Skuqja e ushqimit çon në një rritje të densitetit të energjisë së ushqimeve. Ushqimi i skuqur humbet përmbajtjen e acideve yndyrore të pangopura si acidet linoleike dhe linolenike dhe ka më shumë përmbajtje në acide yndyrore trans, degradim vaji dhe produkte përfundimtare të avancuara të glikacionit.
Ushqimet e përpunuara përmbajnë konservues
Ushqimet e ngrira, ushqimet e përpunuara dhe ushqimet e paketuara janë të mbushura me aditivë të pashëndetshëm si sheqeri dhe konservues dhe janë të ulët në fibra; këto ushqime në fakt nuk ofrojnë kushtet ideale për rritjen e baktereve të shëndetshme. Në vend të kësaj, mund të prishë mikrobiomën e zorrëve dhe të përkeqësojë shëndetin tonë.
Konsumimi i alkoolit nxit rritjen e baktereve të këqija
Alkooli i tepërt nuk është kurrë i mirë për shëndetin dhe veçanërisht për sistemin tretës. Mund të ndryshojë përbërjen e mikrobiomës sonë të zorrëve, mund të ndihmojë në rritjen e baktereve të këqija në vend të baktereve të mira, mund të çojë në një zorrë të çekuilibruar. Kjo mund të rrisë rrezikun e kontraktimit të problemeve të tjera shëndetësore.
Qumështi mund të prishë sistemin tonë të tretjes
Ushqimet e bëra nga produktet e qumështit si kosi dhe kefiri janë shumë të mira për promovimin e shëndetit të zorrëve. Megjithatë, jo të gjitha produktet e qumështit kanë të njëjtin efekt. Qumështi në fakt mund të ndryshojë florën e zorrëve tona në shumë mënyra jo të shëndetshme. Mund të lërë shtame bakteriale negative, mund të largojë bakteret e mira. Për këtë arsye, disa njerëz janë intolerantë ndaj laktozës dhe nuk mund ta tresin atë.