Është e vështirë të imagjinosh një jetë pa sheqer. Por sa sheqer është shumë? Shoqata Amerikane e Zemrës rekomandon që gratë të konsumojnë jo më shumë se gjashtë luge çaji sheqer në ditë; për burrat, jo më shumë se nëntë. Kjo do të thotë jo më shumë se 25-36 gramë ose rreth 100-150 kalori në ditë nga sheqeri. Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) rekomandon një maksimum prej 50 gramësh, por preferon që të mos konsumoni më shumë se 25 gramë sheqer në ditë.

Në thelb, shumica e sheqerit që konsumojmë është e fshehur në ëmbëlsira, torta dhe lëngje, si dhe në shumë ushqime të përpunuara. Dhe nuk është gjithmonë e lehtë të njihet në listat e përbërësve.

Shenjat se po konsumoni shumë sheqer

Me gjithë këtë fshehje, mund të jetë e vështirë të kuptosh se konsumimi i sheqerit po i kalon kufijtë. Dr. Lela Ahlemann, një specialiste në dermatologji, flebologji, proktologji dhe mjekësi ushqimore ka zbuluar disa shenja paralajmëruese që po konsumoni shumë sheqer:

Shtimi në peshë dhe uri konstante

Nuk është sekret që sheqeri ka shumë kalori. Por ka një arsye tjetër pse sheqeri na bën të shtojmë në peshë kaq shpejt: “Nëse konsumoni shumë sheqer, jeni gjithmonë të uritur,” thotë Ahlemann. “Arsyeja për këtë është se sheqeri rrit nivelet e glukozës në gjak në afat të shkurtër, por nuk ka një efekt ngopës afatgjatë për shkak të mungesës së fibrës. Uri e vazhdueshme dhe ngrënia e vazhdueshme përfundimisht çojnë në shtim në peshë, e cila është një shenjë që të gjithë e dimë se lidhet me konsumimin e tepruar të sheqerit.”

Akne

“Kur konsumojmë sheqer, jo vetëm që niveli i insulinës rritet, por gjithashtu një hormon në gjak i njohur si faktori i rritjes i ngjashëm me insulinën 1, ose IGF-1 për shkurtim,” thotë Ahlemann. “Bashkë me insulinën, ky IGF-1 stimulon gjëndrat sebace dhe keratinizimin e tepërt në zonën e gjëndrave sebace, e cila është arsyeja pse ato bllokohen dhe çojnë në puçrra dhe inflamacione.”

Dëshira për ushqim dhe ndryshime humori

“Rritja e lartë e niveleve të glukozës në gjak çon në një lirimin e insulinës — por kjo shpesh është kaq e fortë sa që glukoza nuk bie në nivelin normal, por nën ‘bazën’, kështu që keni një hipoglikemi relative, dhe kjo çon në dëshira për ushqim. Në disa njerëz, gjithashtu çon në ndryshime humori dhe nervozizëm,” thotë Ahlemann.

Inflamacion dhe sistem i dobët imunitar

“Normalisht, sheqeri absorbohet nga trupi përmes zorrës së vogël. Megjithatë, nëse sasia e sheqereve të thjeshta si glukoza dhe fruktoza që konsumojmë tejkalon kapacitetin e zorrës sonë të vogël, ky sheqer i thjeshtë përfundon në zorrën e madhe,” shpjegon Ahlemann. Sipas ekspertes së ushqimit, ai bëhet ushqim për bakteret që përkasin në zorrën e madhe: “Ushqimi selektiv çon në një shumim të këtyre baktereve. Problemi është se, fatkeqësisht, ato bartin endotoksina në sipërfaqen e tyre bakteriale. Këto janë endotoksina të njohura si lipopolisakaride. Këto endotoksina mund të lënë zorrën, të hyjnë në qarkullimin e gjakut dhe të çojnë në inflamacion të heshtur, i cili përshpejton plakjen e trupit dhe dobëson sistemin imunitar.”

Plakje e përshpejtuar

“Është provuar shkencërisht se konsumimi i lartë i sheqerit çon në formimin e quajtur AGEs ose Produkte të Avancuara të Glikacionit,” shpjegon Ahlemann. Ajo e krahasohet efektin me karamelizimin: “Në kolagjenin tonë, fijet duhet të shkojnë në paralel; kur indeksohet me sheqer, ka lidhje të kryqëzuara në indin lidhës të kolagjenit, gjë që e bën atë të ngurtë, të brishtë, më të lehtë për t’u degeneruar dhe—shumë e rëndësishme—trupi gjithashtu është më pak i aftë për t’u riparuar. Kjo do të thotë se cilësia e kolagjenit tonë përkeqësohet.