“Mund të jetë rrezik për ne”

Rritja e temperaturës së Tokës paraqet një varg rreziqet për shëndetin publik, nga ndotja e ajrit deri te temperaturat ekstreme.

Tani, shqetësimet po rriten se sëmundjet e lashta të ngrira në permafrostin siberian mund të rikthehen ndërsa akulli në botë shkrihet.

Ndërsa temperaturat globale rriten, akulli i botës dhe ngrirja e përhershme, toka që ka qëndruar në ose nën temperaturat e zeza për më shumë se dy vjet, shkrihet me shpejtësi. Shkencëtarët thonë se Arktiku mund të shohë vera pa akull në fillim të viteve 2030.

Me rritjen e temperaturave, viruset e lashta të bllokuara nën akull janë zbuluar, dhe disa janë ende infektive. Një virus 30,000-vjeçar (infektiv, fatmirësisht, vetëm tek amebat) u “ringjallë” nga shkrirja e akullit të Siberisë në vitin 2014, raportoi revista Nature .

Megjithëse ai virus nuk ishte i rrezikshëm për njerëzit, shkencëtarët shqetësohen se një sëmundje që infekton njerëzit mund të çlirohet nga shkrirja e akullit. Organizata Botërore e Shëndetësisë i ka dhënë përparësi “Sëmundjes X” në përpjekjet e saj për të parandaluar pandemitë e ardhshme.