Paralajmërimet grafike të shëndetit si ato në paketat e cigareve mund të ndihmojnë në reduktimin e konsumit të mishit, ka zbuluar një studim i ri.
Studiuesit e Universitetit Durham sugjeruan se vendosja e paralajmërimeve tek mishi, do ndihmonte konsumatorët të bëjnë zgjedhje të shëndetshme dhe të zvogëlojnë gjurmët e karbonit.
Ata testuan një sërë efektesh që mishi ka, duke përfshirë ato në lidhje me ndryshimet klimatike, rreziqet shëndetësore dhe madje edhe pandemitë e ardhshme.
Zvogëlimi i konsumit të mishit dhe të qumështit me një të pestën do të ndihmonte Mbretërinë e Bashkuar të përmbushë angazhimet e saj mjedisore, ka thënë Komiteti i pavarur i Ndryshimeve Klimatike. Studenti i doktoraturës në psikologji, Jack Hughes kreu hulumtimin e etiketës së ushqimit me disa mbikëqyrës.
“Arritja e zeros neto të karbonit është një prioritet për kombin dhe planetin”, tha ai.
“Meqenëse etiketat paralajmëruese, reduktojnë pirjen e duhanit, si dhe konsumin e pijeve me sheqer dhe alkoolit, përdorimi i një etikete paralajmëruese në produktet e mishit mund të na ndihmojë ta arrijmë këtë nëse futet si politikë kombëtare”, tha Jack Hughes
Të rriturit u ndanë në katër grupe dhe treguan fotografi të marra nga vaktet që hanin nëpër mensa. Këto ushqime përmbanin një etiketë paralajmëruese për shëndetin, një etiketë paralajmëruese për klimën, një etiketë paralajmëruese për pandeminë ose pa etiketë.
Një etiketë tregonte një zonë të shpyllëzuar, me tym fabrike në distancë ku shkruhej: Ngrënia e mishit kontribuon në ndryshimet klimatike.
Më pas pjesëmarrësve iu drejtuan një sërë pyetjesh se çfarë do të zgjidhnin, sa ankth i ndjenin nga paralajmërimet dhe sa besonin në këto etiketa. Njerëzit u pyetën gjithashtu se sa do të ishin mbështetës për etiketat e ndryshme nëse ato do të zbatoheshin si politikë.
“Ne e dimë tashmë se ngrënia e mishit, veçanërisht mishi i kuq dhe i përpunuar, është i keq për shëndetin dhe se kontribuon në vdekjet nga ndotja dhe ndryshimet klimatike”, tha autorja e vjetër Dr Milica Vasiljevic, nga departamenti i psikologjisë i Universitetit Durham.
“Shtimi i etiketave paralajmëruese në produktet e mishit mund të jetë një mënyrë për të reduktuar këto rreziqe për shëndetin dhe mjedisin”.
Eksperti i sjelljes, profesor Ivo Vlaev, i cili është një specialist në “taktikat e shtytjes”, tha për këtë hulumtim se nënvizimi i pasojave negative të konsumimit të mishit mund të jetë më efektiv sesa promovimi i përfitimeve të zgjedhjeve alternative.