Është e shijshme, e lëngshme, e freskët, ka pak kalori dhe është e pasur me lëndë ushqyese të vlefshme. Mund të shtohet në receta të panumërta të ndryshme , të papërpunuara ose të gatuara, duke i dhënë shije shtesë. Në fakt, një domate përfshin në botën e saj të kuqe të ndezur një sërë përbërësish të dobishëm për shëndetin.

Disa nga përfitimet kryesore që mund të merrni nga konsumimi i tyre janë:

1. Janë një burim i shkëlqyer vitaminash
Një domate e vetme siguron rreth 40% të marrjes së rekomanduar ditore të vitaminës C. Përveç kësaj vitamine të vlefshme, domatet janë gjithashtu të larta në vitaminë A , e cila mbështet imunitetin, shikimin dhe shëndetin e lëkurës, dhe vitaminë K , e cila kontribuon në shëndetin e kockave. Në të njëjtën kohë, ato përmbajnë kalium, një lëndë ushqyese thelbësore për funksionin e zemrës, kontraktimet e muskujve, ruajtjen e presionit të gjakut në nivele të shëndetshme dhe ekuilibrin e lëngjeve.

2. Ata mbrojnë shëndetin kardiovaskular
Domatet janë të pasura me likopen, një antioksidant që u jep atyre ngjyrën e kuqe. Shkencëtarët konsiderojnë se likopeni është përbërësi më i rëndësishëm i domates, i cili çlirohet në sasi më të mëdha kur domatet gatuhen. Studimet kanë treguar se nivelet e larta të likopenit në gjak lidhen me një rrezik të reduktuar të vdekjes tek njerëzit me sindromë metabolike, gjë që rrit rrezikun e kushteve të tjera si sëmundjet e zemrës, diabeti dhe goditjet në tru.

3. Ata mbrojnë shikimin
Megjithatë, likopeni nuk është i mirë vetëm për shëndetin kardiovaskular, por edhe për shëndetin e syve. Në fakt, shikimi përfiton shumë nga ngrënia e domateve, të cilat përmbajnë gjithashtu luteinë dhe beta-karoten, komponentë që janë shoqëruar me mbështetjen e shikimit dhe mbrojtjen kundër sëmundjeve të ndryshme të syve, si katarakti dhe degjenerimi makular.

4. Forcojnë shëndetin e sistemit tretës
Lëngu dhe fibrat në domate mund të jenë të dobishme për ata që vuajnë nga kapsllëku. Megjithatë, duhet të keni kujdes me konsumimin, pasi aciditeti i domateve të gatuara mund të shkaktojë ose përkeqësojë refluksin e acidit dhe dispepsi.

5. Është një “aleat” i pacientëve me diabet
Domatet mund të veprojnë në mënyrë mbrojtëse për njerëzit që kanë diabet të tipit 2 . Një studim zbuloi se diabetikët që konsumuan domate të gatuara për 30 ditë rresht përjetuan një reduktim të peroksidimit të lipideve, një reaksion zinxhir në të cilin radikalët e lirë sulmojnë yndyrën, duke çuar në dëmtime që rrit rrezikun e sëmundjeve të zemrës.

6. I japin lëkurës pamje më të shëndetshme dhe më të shndritshme
Hulumtimet e disponueshme kanë treguar se kombinimi i pastës së domates dhe vajit të ullirit siguron mbrojtje kundër efekteve të dëmshme të rrezatimit diellor, duke rritur gjithashtu prodhimin e pro-kolagjenit, një komponent strukturor i lëkurës.

7. Kanë efekt antikancerogjen
Studime të ndryshme vëzhguese kanë identifikuar një korrelacion midis domates dhe uljes së rrezikut të prostatës, si dhe kancerit të vezoreve, mushkërive dhe stomakut, falë sërish elementit të saj protagonist, likopenit.
Pra, tani që keni mbaruar së lexuari, vraponi në dyqanin ushqimor më të afërt për disa domate me lëng!