Urthi është një çrregullim tretës që prek stomakun dhe ezofagun, duke shkaktuar një ndjesi djegieje të dhimbshme dhe të parehatshme. Ai shoqërohet shpesh nga simptoma të tjera, si fryrja, të vjellat, lemza, rënie në peshë, kollë e thatë dhe tharje e fytit. Urthi kërkon një disiplinë të fortë ushqimore, pasi disa ushqime mund ta përkeqësojnë, ndërsa të tjera mund ta zbusin.

Roli i Qepëve në Urth

Qepët janë një nga ushqimet që janë tradicionalisht të ndaluara për ata që vuajnë nga urthi. Qepa e papërpunuar ka tendencën të nxisë urthin, madje edhe tek ata që nuk kanë pasur probleme me këtë sëmundje. Substancat në qepë mund të ndikojnë në ezofag dhe të përshpejtojnë episodet e urthit.

Roli i Specave në Urth

Përkundër disa miteve, nuk ka asnjë studim shkencor që të lidhë drejtpërdrejt specat me përkeqësimin e simptomave të urthit. Sipas Qendrës Mjekësore të Universitetit të Merilandit, specat janë të pasura me antioksidantë dhe mund të jenë të dobishëm për shëndetin, pasi ato kanë një pH alkalin (nga 4.8 deri në 5.2), që nuk shkakton aciditet të tepërt. Megjithatë, disa speca që përmbajnë kapsaicinë mund të përkeqësojnë simptomat e urthit, prandaj është e rëndësishme që individët të vlerësojnë reagimin e trupit të tyre ndaj këtyre ushqimeve.

Ushqimet e Përshtatshme për Ata që Vuajnë nga Urthi

Për ata që vuajnë nga urthi, disa ushqime mund të jenë të dobishme për të zbutur simptomat dhe për të mbajtur kontrollin mbi sëmundjen:

  • Selinoja: Ajo ndihmon në neutralizimin e aciditetit të stomakut dhe është e pasur me proteina dhe antioksidantë që mbrojnë shtresat e stomakut.
  • Tërshëra: Ushqimet e pasura me fibër si tërshëra dhe drithërat e plota janë të rekomanduara për të ulur rrezikun e simptomave të urthit.
  • Xhenxhefili: Ky zhardhok lufton inflamacionin dhe ul prodhimin e acidit në stomak, mund të konsumoni si çaj ose ta përdorni në gatime.
  • Shafrani: I pasur me antioksidantë që luftojnë inflamacionin dhe parandalojnë bakteret në ezofag.
  • Salmoni: Ky peshk është i pasur me astaksanthinë, një antioksidant që ndihmon në reduktimin e simptomave të urthit dhe lufton bakteret që shkaktojnë ulçerë në stomak.