"Gratë, Siguria dhe Paqja" nis nga universiteti i Durrësit fushatën ndërgjegjësuese (VIDEO)

06/06/2019 - 16:39

Në një vend ku armët ndodhen ende në duart e popullatës dhe vrasjet e plagosjet prej tyre mbeten një problem ende i pazgjidhur, siguria është e cënuar seriozisht jo vetëm jashtë, por edhe brenda 4 mureve të shtëpisë. 

Shoqata "Gratë, Siguria dhe Paqja" dhe koalicioni me të njëjtin emër, në përbërje të të cilit janë 32 organizata të shoqërisë civile nga i gjithë vendi, kanë nisur nga Durrësi një fushatë ndërgjegjësuese dhe lobuese për të rinjtë dhe gratë në fushën e sigurisë dhe paqes. Në takimin e zhvilluar në ambjentet e UAMD-së morën pjesë përfaqësuesit e koalicionit, të Drejtorisë së Policisë së Qarkut dhe Universitetit "Aleksandër Moisiu"

Kjo nismë vjen në kuadër të zbatimit tё projektit "Rezoluta 1325, tё drejtat e grave, nga koncepti nё realitetin shqiptar", financuar nga UN Women, Fondi pёr Barazinё Gjinore. Nё shtator tё vitit 2018, Shqipёria hartoi Planin e Veprimit pёr Rezolutёn 1325 të Këshillit të Sigurisë së Kombeve të Bashkuara. Miratimi i këtij Plani i hapi rrugë veprimeve institucionale pёr zbatimin e axhendёs "Gruaja, Siguria, Paqja".

Nё kuadrin e rolit qё luan shoqёria civile nё zbatimin e kёtij plani, zhvillimi i fushatave ndёrgjegjёsuese e lobuese për një organizim të ri të dorëzimit vullnetar të armëve që marrin jetë, mbetet njё aspekt i rёndёsishёm dhe i domosdoshёm. Bajana Çeveli, drejtore ekzekutive e SHGPS, duke prekur problematika të përditshme theksoi domosdoshmërinë e kësaj nisme dhe përfshirjen e të rinjve në të, për të siguruar jetën e shëndetin e të gjithëve dhe kthyer Shqipërinë në një vend të sigurit e në paqe, larg përdorimit të armëve dhe dhunës. 

Pjesë e panelit, Prof. As. Dr. Griselda Abazaj, dekane e Fakultetit të Edukimit në UAMD foli mbi rëndësinë e sigurisë dhe paqes të parë dhe në aspektin gjinor. Më tej nga ekspertët u theksua nevoja e angazhimit të të gjithëve për një vend më të sigurtë dhe larg armëve dhe dhunës, veçanërisht dhunës kundër grave e vajzave, në familje e shoqëri.

/portali DurresLajm/

Video: 
Na bëni like në facebook!: 

Lajme nga e njëjta kategori

Procesi i aplikimit për strehim social pritet të pësojë ndryshime të lidhura me ngritjen e një sistemi për Strehimin për Banesat Sociale

Hiqet kufiri maksimal për pagesën e ndihmë ekonomike, për rritjen e përfitimeve për familjet me shumë fëmijë.

Një studim i fundit i “World Vision” raporton shifra alarmante të ushtrimit të dhunës ndaj fëmijëve.

Për gjendjen ekonomike të vështirë të punonjësve të policisë është folur shpesh por vetëm tani duket se po fillon të bëhet dicka konkrete

Një grup të rinjsh shqiptarë, të moshës 14-18 vjeç, u vlerësuan me çmimin e dytë në Olimpiadën e Robotikës në Meksikë.

Mesditën e sotme ka ndërruar jetë, Pjetër Rodiqi, bashkëshorti i këngëtares së madhe Vaçe Zela.