Këshilli i Qarkut Durrës në projektin ISTEN - Transport i Integruar dhe i Qëndrueshëm në Rrjet Eficent

29/05/2020 - 11:04

*Progresi në aktivitetet e Grupeve Lokale të Punës dhe Planeve të Veprimit

Në 2020-n, projekti ISTEN ka hyrë në vitin e tretë dhe të fundit të aktiviteteve dhe tani është duke u përqëndruar në përkufizimin e nëntë Planeve të Veprimit Lokal (LAP), d.m.th. instrumente të hollësishme të planifikimit që përshkruajnë ndërhyrjet kryesore dhe masat e nevojshme për të adresuar disa nga pengesat e identifikuara dhe nxitjen e integrimit të portit me brendësinë e tij.

Fondacioni ITL si udhëheqës i këtij aktiviteti, po koordinon të gjithë partnerët në hartimin e planeve specifike të veprimit lokal, një për secilën zonë të ISTEN në bazë të një metodologjie të përbashkët duke përdorur qasjen Canvas, e cila ka qenë e dobishme për të mbështetur dhe përmbledhur diskutimet mbajtur në nivelin lokal me palët e interesuara përkatëse.

Secili LAP është përqendruar rreth një (ose më shumë) masave kryesore të përcaktuara për të kapërcyer pengesat specifike, të identifikuara më parë në Analizën Lokale të Kontekstit. Për secilën masë, është përgatitur një tabelë Canvas, duke përfshirë informacionet kryesore për: palët e interesuara të përfshira, qëllimet, veprimet kryesore, problemet, kornizën kohore për zbatimin, vlerësimin e rrezikut, burimet e financimit, ndikimin në pengesat dhe përfitimet kryesore për zbatimin e një rrjeti të integruar të porteve dhe qendrave në nivelin rajonal/ kombëtar dhe ndërkombëtar.

Secili plan veprimi adreson dy nga pesë grupimet e përdorura për klasifikimin e pengesave. Ndërhyrjet e identifikuara deri më tani në draftet e para adresojnë temat e mëposhtme:

  • infrastruktura (p.sh. përmirësimi i infrastrukturës portuale dhe hekurudhore);
  • inovacion dhe teknologji (p.sh. optimizimi dhe zhvillimi i mëtejshëm i Sistemeve të Komunitetit të Portit dhe zgjidhjet e teknologjisë së informacionit dhe komunikimit për logjistikën);
  • tregu (p.sh. marrëveshjet dhe strategjitë e reja tregtare nga palët e interesuara tregtare të përfshira në zinxhirin e logjistikës detar dhe të brendshëm);
  • veprime (p.sh. duke punuar me portet e tjera dhe terminalet intermodal si rrjet);
  • grupimet e strukturës institucionale (p.sh. sistemi rregullues detar i përmirësuar në përputhje me grupet dhe rregulloret e IMO dhe BE).

Draftet aktualisht po rishikohen nga ITL dhe MemEx Srl, nënkontraktor i aktivitetit. Pasi të jenë përfunduar, ato do të hyjnë në një Portofol duke nënvizuar aspektet më të rëndësishme të secilit LAP dhe duke përfshirë një analizë krahasuese të tipareve të përbashkëta dhe dallimeve kryesore. Ky mjet do të jetë i disponueshëm në faqen e internetit të ISTEN.

Ndërsa Planet Lokale të Veprimit janë hartuar për t'iu përgjigjur nevojave specifike të porteve të synuara dhe brendësisë të tyre, ISTEN gjithashtu do të përgatisë një "Plan Strategjik të Veprimit për Rajonin ADRION" në muajt e ardhshëm.

Ky produkt synon të jetë një strategji më e gjerë, e bazuar në gjetjet e përgjithshme të aktiviteteve të Projektit dhe që do të përfaqësojë një element kryesor për përcaktimin e investimeve dhe mundësive të ardhshme për të përmirësuar konkurrencën e rajonit ADRION dhe integrimin e nyjeve të ndryshme të zinxhirit logjistik .

Për të qëndruar në kontakt dhe për të marrë azhurnime për lëshimin e LAP-ve, ju mund të vizitoni uebfaqen ISTEN:

 https://isten.adrioninterreg.eu/

/portali DurresLajm/

Na bëni like në facebook!: 

Lajme nga e njëjta kategori

Mjeku i njohur kardiokirurg, Edvin Prifi deklaroi se ka shumë studime në lidhje me pandeminë dhe përhapjen e koronavirusit.

Ministrja e Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale, Ogerta Manastriliu ka deklaruar se Task-Forca antiCOVID ka intensifikuar kontrollet dhe m

Situata me mbeturinat urbane në zona të ndryshme të Durrësit shqetëson qytetarët.

Gjinekologia Anika Dokle ka postuar një foto fantastike, të një bebeje e cila ka lindur me këmishë në maternitetin "Koço Gliozheni".

Në Shqipëri vazhduan edhe sot vdekjet e përditshme për shkak të koronavirusit.

Mjeku i njohur Tritan Kalo ka përcjellë një mesazh për kolegët e tij për të cilët thotë se kanë harruar “Betimin e Hipokratit” duke sjell

Pas shumë përplasjesh të shoqëruara me shkarkime, pezullime e akuza të ndërsjella, Universiteti i Tiranës po shkon drejt një gare të re z

"Kemi rritur në mbi 90 mijë teste në dizpocion të Insitutit të Shëndetit Publik për identifikimin e rasteve të reja me Covid19 në ven

Kreu i Qendrës Kombëtare të Urgjencës Mjekësore Skënder Brataj ka ndarë me ndjekësit në rrjetet sociale një ngjarje që i ka ndodhur sot n

Familjet që drejtohen nga burrat, kanë tendencë t’i përdorin të ardhurat për argëtime, restorante dhe udhëtime, ndërsa familjet që “qever