Ambasadori spanjoll në Serbi, Raul Bartolome Molina, deklaroi sot se qëndrimi i Spanjës për Kosovën do të mbetet i pandryshuar.

“Kapitulli 35 në procesin e negociatave flet për normalizimin e marrëdhënieve, jo për njohjen. Në partitë kryesore politike të Spanjës ka konsensus se edhe nëse ka një ndryshim në qeveri, qëndrimi nuk do të ndryshojë. Konsensusi për këtë çështje nuk do të ndryshojë , të paktën kur bëhet fjalë për partitë kryesore politike”, tha ambasadori Bartolome për Tanjug.

Sa i përket situatës aktuale në Kosovë, ai tha se është shqetësuese, por ka shpresë se negociatat do të çojnë në zgjidhje.

“Ne jemi shumë të shqetësuar për gjithçka që ndodh atje sepse shohim njëra pas tjetrës kriza. Ne mbështesim planin, të ashtuquajturin plan franko-gjerman, ose planin evropian për të gjetur një zgjidhje. Situata është serioze, por qëndrimi ynë është se ne nuk e njohim Kosovën, por mbështesim përpjekjet e Serbisë për normalizimin e marrëdhënieve me Kosovën. Besoj se duhet bërë shumë sepse duket se marrëveshjet nuk janë vënë në fuqi”, tha ai

Lidhur me marrëdhëniet mes Spanjës dhe Serbisë, ai theksoi se ato janë të mira, veçanërisht në planin politik, pa çështje të pazgjidhura dhe se ka vend për përmirësim.

“Fakti që ne nuk e njohim Kosovën kontribuon në këtë. Presidenti Vuçiç bëri një vizitë zyrtare në Spanjë në shkurt të vitit të kaluar, dhe më pas kryeministri ynë Pedro Sanchez vizitoi Beogradin në korrik. Ishte hera e parë që një kryeministër spanjoll vizitoi Serbinë, siç nuk kishte ndodhur kurrë më parë që kur vendosëm marrëdhëniet diplomatike”, tha ambasadori Bartolome, transmeton Telegrafi.

Ambasadori Bartolome theksoi se gjatë presidencës së Spanjës me BE-në, të cilën do ta marrë më 1 korrik nga Suedia, Spanja do të ketë katër prioritete, duke përfshirë çështjen e zgjerimit të BE-së në Ballkanin Perëndimor.

Ai tha se qeveria spanjolle kishte përgatitur një program për presidencën, me prioritete duke përfshirë riindustrializimin e BE-së dhe pavarësinë strategjike, promovimin e agjendës së gjelbër dhe mbrojtjen e mjedisit, ekonominë sociale në drejtim të një drejtësie më të madhe sociale dhe ekonomike, forcimin e unitetit të BE-së, adresimin çështjet financiare dhe politikat e zgjerimit ndaj Ballkanit Perëndimor dhe afrimi i këtij rajoni me BE-në.

“Zgjerimi është një nga politikat më të rëndësishme të BE-së dhe Spanja është e favorshme për të. Ne do të punojmë që Ballkani Perëndimor të afrohet me procedurat. Një nga gjërat më të rëndësishme është harmonizimi i Serbisë me politikën e jashtme dhe të sigurisë të BE-së, e cila përfshin edhe vendosjen e sanksioneve ndaj Rusisë”, tha ai.

I pyetur nëse zgjedhjet e planifikuara për në 23 korrik në Spanjë mund të ndikojnë në presidencën, ambasadori Bartolome tha se nuk do të ndodhte.

“Kjo do të jetë hera e parë që Spanja ka zgjedhje gjatë presidencës dhe nuk është e zakonshme. Megjithatë, Francës i ka ndodhur kur kryesonte Këshillin e BE-së. Besoj se këto zgjedhje nuk do të ndikojnë në presidencën sepse ngjarjet kryesore kanë tashmë janë organizuar dhe nuk do të preken, edhe nëse ka një ndryshim në qeveri në Spanjë”, tha ambasadori.