Pirja e duhanit është aq e dëmshme për trupin, saqë ndryshon sistemin imunitar të një personi, duke i lënë ata të prekshëm ndaj më shumë sëmundjeve dhe infeksioneve edhe vite pasi të kenë hequr dorë, zbuloi një studim i ri.

Megjithëse normat e pirjes së duhanit kanë rënë që nga vitet 1960, ai është ende shkaku kryesor i vdekjeve të parandalueshme në Shtetet e Bashkuara, duke shkaktuar më shumë se 480,000 vdekje çdo vit.

Për dekada me radhë, ofruesit e kujdesit shëndetësor u kanë thënë duhanpirësve se zakoni mund të çojë në probleme serioze si kanceri i mushkërive, sulmi në zemër ose goditje në tru, por një studim i botuar  në revistën Nature ofron një arsye tjetër për ta lënë duhanin.

Hulumtimi tregon se si pirja e duhanit ul aftësinë e trupit për të luftuar infeksionin menjëherë dhe me kalimin e kohës, dhe gjithashtu mund të vërë dikë në rrezik të sëmundjeve kronike që përfshijnë inflamacion, si artriti reumatoid dhe lupusi.

“Ndaloni pirjen e duhanit sa më shpejt të jetë e mundur,” paralajmëroi bashkëautori i studimit Dr. Violaine Saint-André, një specialist në biologjinë llogaritëse në Institut Pasteur në Paris. “Mesazhi kryesor i studimit tonë, veçanërisht për të rinjtë, është se duket se ka një interes të madh që imuniteti afatgjatë të mos fillojë kurrë të pijë duhan.”

Studiuesit shikuan me kalimin e kohës mostrat e gjakut nga një grup prej 1000 njerëzve të shëndetshëm të moshës 20 deri në 69 vjeç. Grupi u nda në mënyrë të barabartë midis burrave dhe grave.

Studiuesit donin të shihnin se si 136 variabla përfshirë stilin e jetës, çështjet socio-ekonomike dhe zakonet dietike – përveç moshës, seksit dhe gjenetikës – ndikuan në përgjigjen imune. Ata ekspozuan mostrat e gjakut ndaj mikrobeve të zakonshme si bakteret E. coli dhe virusi i gripit dhe matën përgjigjen imune.

Pirja e duhanit, indeksi i masës trupore dhe një infeksion latent i shkaktuar nga virusi herpes patën ndikimin më të madh, ku duhanpirja krijoi ndryshimin më të madh. Ai kishte pothuajse të njëjtin ndikim në përgjigjen imune si faktorë të rëndësishëm si mosha ose seksi.