Ngrënia e çokollatës së zezë mund të ndihmojë në parandalimin e kancerit, tregojnë studimet.
Magnezi i gjetur në ëmbëlsirën është identifikuar nga një ekip ndërkombëtar shkencëtarësh, përfshirë nga Universiteti i Kembrixhit, si çelësi i përgjigjes imune të trupit.
‘Qelizat T’ vrasëse janë arma kryesore e trupit kundër qelizave kancerogjene drejtpërdrejt dhe eksperimentet laboratorike treguan se ato janë efektive vetëm në një mjedis të pasur me magnez, shkruan Mirror.
Autori Prof. Christoph Hess i Universitetit të Bazelit në Zvicër, tha: “Për të verifikuar këtë vëzhgim klinikisht te pacientët ne tani po kërkojmë mënyra për të rritur magnezin në tumore në një mënyrë të synuar”.
Rezultatet premtuese, të publikuara në revistën Cell, përfshinin gjithashtu të dhëna që mbështesin përfundimin e saj nga pacientët aktualë me kancer.
Trajtimet e imunoterapisë kundër kancerit ishin më pak efektive në ato me nivele të pamjaftueshme të magnezit në gjakun e tyre.
Terapistja ushqyese Sarah Brookes, nga Qendra Autoimune, tha: “Çokollata e zezë nuk është vetëm e shijshme, por edhe shumë e shëndetshme.
Është e pasur me magnez, duke e bërë atë trajtim të përsosur. Shumica e njerëzve kanë mungesë të magnezit dhe marrja e mjaftueshme mund të ndihmojë me stresin, gjumin, ankthin dhe relaksimin.
Ajo është gjithashtu e mbushur me hekur, bakër, kalium, kalcium dhe fosfor, si dhe fibra, antioksidantë dhe komponime bimore si polifenole dhe flavanole, të cilat janë të dobishme për shëndetin e përgjithshëm të zorrëve”.