Një studim i kryer në Universitetin e Oksfordit zbuloi se njerëzit me nivele më të ulëta të vitaminës B12 – kishin një rrezik 6-fish më të lartë të tkurrjes së trurit – e njohur mjekësisht si atrofi cerebrale – krahasuar me personat me nivele më të larta.

Ky zbulim është vërtetuar nga hulumtime të tjera që treguan se edhe nivelet “e ulëta-normale” të B12 mund të ndikojnë në shëndetin dhe funksionin e trurit.

Studimi prospektiv, i botuar në revistën “Neurology”, u krye te 107 vullnetarë të shëndetshëm njohësisht të moshës 61 deri në 87 vjeç – gjatë pesë viteve.

Gjatë hulumtimit, u përdorën skanime MRI për të matur ndryshimet e vëllimit të trurit dhe u zbulua një lidhje e fortë midis statusit më të ulët të B12 dhe shkallës më të shpejtë të atrofisë (tkurrjes) së trurit.

Rreziku është 6-fish më i lartë në nivelet e ulëta të B12.

STUDIMI/ Nivelet e ulëta të vitaminës B12 çojnë

Një mekanizëm i mundshëm përfshin homocisteinën, një nënprodukt metabolik toksik që kërkon zbërthimin e vitaminave B.

Kur nivelet e B12 janë të ulëta, nivelet e homocisteinës mund të rriten, gjë që dëmton enët e gjakut dhe indet e trurit, duke kontribuar në atrofi.

Hulumtimi sugjeron që statusi i ulët i vitaminës B12 mund të jetë një faktor rreziku i modifikueshëm për rënien e aftësive njohëse të lidhur me moshën.

Disa studime kanë treguar se plotësimi i vitaminës B tek njerëzit me nivele të larta të homocisteinës mund të ngadalësojë shkallën e tkurrjes së trurit dhe rënies së aftësive njohëse, veçanërisht në fazat e hershme.