Skanimet e trurit treguan se Botox-i i injektuar në ballë ndryshoi kiminë e trurit të njerëzve, duke ndikuar në mënyrën se si ata interpretonin emocionet e njerëzve të tjerë, zbuloi një studim i ri i publikuar në ‘Scientific Reports’.

Botox është një injeksion që zvogëlon ose eliminon përkohësisht linjat e imta dhe rrudhat e fytyrës dhe përdoret gjerësisht për të reduktuar shfaqjen e vijave të vrenjtura, rrudhave të ballit dhe këmbëve të sorrës pranë syve.

Ndërsa gjithnjë e më shumë njerëz në të gjithë vendin vazhdojnë të caktojnë takime për të marrë Botox, studiuesit vunë në dyshim se si paraliza e përkohshme e muskujve të fytyrës që rezulton nga trajtimi ndikon në aftësinë e një personi për të interpretuar emocionet.

Studiuesit në Universitetin e Kalifornisë Irvine dhe AbbVie, një kompani bioteknike që prodhon Botox, kryen skanime funksionale me rezonancë magnetike në 10 gra midis moshës 33 dhe 40 vjeç.

Skanimet e trurit u kryen para se gratë të merrnin injeksione Botox në ballin e tyre dhe përsëri dy deri në tre javë më pas për të krahasuar reagimet e trurit ndaj imazheve emocionuese.

Gjatë dy skanimeve, grave iu shfaqën foto me fytyra të gëzuara, të zemëruara dhe neutrale dhe iu kërkua të interpretonin emocionin që po shprehej.

Studiuesit zbuluan se pas marrjes së Botox-it, aktiviteti i trurit të grave u ndryshua në amigdalën e tyre (një pjesë e trurit e përfshirë në përjetimin e emocioneve) kur ata shikonin fytyrat e zemëruara dhe të lumtura, dhe në gyrusin fusiform (një strukturë kyçe për funksionalitetin. llogaritje të specializuara të vizionit të nivelit të lartë si perceptimi i fytyrës, njohja e objekteve dhe leximi) kur shikonin ato të lumtura.