Sekretari i Jashtëm i Britanisë së Madhe, David Cameron sugjeroi javën e kaluar se Britania e Madhe mund të shqyrtojë njohjen e shtetit palestinez.

Komentet shkaktuan një reagim të ashpër nga deputetët konservatorë, me disa që sugjeronin se një veprim i tillë do të “shpërblente mizoritë e Hamasit”.

Sekretari i Jashtëm tha në një pritje të Këshillit Konservator të Lindjes së Mesme në Westminster, se njohja zyrtare mund të ndihmojë në përfundimin e konfliktit Izrael-Hamas dhe ta bëjë një zgjidhje me dy shtete në Lindjen e Mesme “të pakthyeshme”.

Kryeministri britanik Rishi Sunak tani i ka dhënë mbështetjen e tij Cameronit, duke treguar se beson se fjalët e tij ishin interpretuar shumë.

“Qëndrimi ynë është i njëjtë dhe siç thoshte Davidi, ne jemi të përkushtuar për një zgjidhje me dy shtete, jemi absolutisht të përkushtuar”, tha Sunak.

“Ky ka qenë një qëndrim i kahershëm i qeverisë së Britanisë së Madhe, dhe në fakt ajo që ka ndodhur gjatë muajve të fundit na ka kujtuar se ne duhet të dyfishojmë përpjekjet tona për ta arritur këtë, duke punuar me të gjithë partnerët tanë në rajon”, shtoi ai.

Sunak gjithashtu nuk pranoi të thoshte në mënyrë eksplicite nëse ai mendon se Benjamin Netanyahu, kryeministri izraelit, i dëgjoi shqetësimet e tij për situatën në Gaza.