Tahini, pasta kremoze me aromë të lehtë tokësore që përgatitet nga fara të bluara dhe të pjekura susami, nuk është vetëm një përbërës i shijshëm, por edhe një aleat i fuqishëm për shëndetin.

Zvogëlon rrezikun e sëmundjeve kronike

Konsumimi i tahinit ose i farave të susamit ndihmon në kontrollin e kolesterolit dhe triglicerideve, duke ulur rrezikun për sëmundjet e zemrës dhe diabetin e tipit 2. Një studim i realizuar me 50 persona me osteoartrit në gju tregoi se 40 gramë fara susami në ditë çuan në përmirësim të ndjeshëm të niveleve të kolesterolit.

Ndërkohë, një tjetër studim 6-javor me 41 persona me diabet zbuloi se 2 lugë gjelle tahini në mëngjes ndihmuan në uljen e triglicerideve, duke mbështetur më tej idenë se yndyrnat e pangopura janë të dobishme për shëndetin metabolik.

Efekt antikancerogjen

Tahini përmban antioksidantë të fuqishëm si sesamina dhe sesamoli, të cilët ndihmojnë në shkatërrimin e qelizave kancerogjene dhe ngadalësimin e zhvillimit të tumoreve. Studimet kanë treguar efekte pozitive në rastet e kancerit të gjirit, zorrës, mëlçisë dhe mushkërive.

Lufton inflamacionin

Tahini gjithashtu ka veti anti-inflamatore. Substanca si sesamina janë studiuar për zbutjen e dhimbjeve dhe inflamacionit, të cilat shoqërojnë sëmundje si artriti reumatoid, astma dhe problemet pulmonare.