Shqiptarët duhet të ndalohen të kërkojnë azil në Britaninë e Madhe, pasi ata vijnë nga një vend “demostrueshëm i sigurt”, ka thënë ministri i Emigracionit i Britanisë së Madhe.

Robert Jenrick tha se individë të tillë duhet të “përjashtohen nga e drejta për të kërkuar azil” pasi ai paralajmëroi se nivelet aktuale të migrimit në MB ishin “të paqëndrueshme”.

Komentet e tij erdhën pasi Ministria e Brendshme nuk pranoi të komentojë një raport në The Sunday Times se ministrat po punojnë për legjislacionin që mund të ndalojë azilkërkuesit që hyjnë në rrugë të paligjshme të vendosen ndonjëherë në MB.

Sekretarja e Brendshme Suella Braverman u raportua se po i kërkonte Rishi Sunak të mbështeste planet për të ndaluar çdo migrant të paligjshëm pas mbërritjes.

Qeveria është nën presion të madh nga deputetët konservatorë për t’u marrë me çështjen e trafikantëve të njerëzve që përdorin varka të vogla për të transportuar emigrantët përtej Kanalit.

Jenrick paralajmëroi se migrimi i paligjshëm ka të ngjarë të jetë një problem për “shumë vitet që do të vijnë” dhe tha se ministrat ishin dakord që nivelet e përgjithshme të njerëzve që hynin në vend ishin shumë të larta.

Një fushë “e pjekur për reformë”, tha ai, ishin rregullat për vizat studentore dhe numri i personave në ngarkim që ata mund të sjellin në vend ndërsa studiojnë.