Më shumë se 1 miliard vakte shpenzohen çdo ditë në të gjithë botën, ndërsa rreth 800 milionë njerëz janë të uritur, ka zbuluar një raport i ri i Kombeve të Bashkuara.
Bota shpenzoi 1.05 miliardë tonë ushqim në vitin 2022, që do të thotë se rreth një e pesta e ushqimit në dispozicion të njerëzve u shpërdorua nga familjet, restorantet dhe pjesë të tjera të shërbimeve ushqimore dhe sektorëve të shitjes me pakicë.
Kjo është në krye të 13% të ushqimit të humbur në botë ndërsa bën udhëtimin e tij nga ferma në pirun, shkruan CNN. Në total, rreth një e treta e të gjithë ushqimit shkon dëm gjatë procesit të prodhimit.
Këto shifra të mbetjeve janë veçanërisht të zymta kur krahasohen me gjetjet e raportit se rreth një e treta e popullsisë së botës përballet me pasiguri ushqimore dhe 783 milionë janë të prekur nga uria.
Statistikat marramendëse, të publikuara të mërkurën në Raportin e Indeksit të Mbetjeve Ushqimore të Programit të OKB-së për Mjedisin (UNEP) 2024, ngrenë pikëpyetje në lidhje me aftësinë e botës për të shpërndarë ushqimin që prodhon dhe thekson rolin e mbetjeve ushqimore si një nxitës i ndryshimeve klimatike, është shprehur drejtori i UNEP, Inger Andersen.
“Hedhja e ushqimit është një tragjedi globale. Miliona njerëz do të mbeten të uritur sot pasi ushqimi shpërdorohet në të gjithë botën”, tha Andersen. “Jo vetëm që kjo është një çështje e madhe zhvillimi, por ndikimet e mbetjeve të tilla të panevojshme po shkaktojnë kosto të konsiderueshme për klimën dhe natyrën.
Raporti bën dallimin midis “humbjes” së ushqimit, ushqimit të hedhur në fillim në zinxhirin e furnizimit, për shembull perimeve që kalben në ara dhe mishit që prishet kur nuk ngrihet në frigorifer dhe “mbeturinave” të ushqimit, ushqimit të hedhur jashtë nga familjet, restorantet dhe dyqanet.
Familjet shpenzuan 631 milionë tonë ushqim në vitin 2022 – 60% e totalit – ndërsa sektori i shërbimeve ushqimore përbënte 28% të mbetjeve dhe shitjet me pakicë 12%.
Një person mesatar harxhon 79 kilogramë ushqim çdo vit, që do të thotë se të paktën një miliard vakte ushqimesh ushqimore shpërdorohen në familje çdo ditë, zbuloi raporti.
Edhe këto vlerësime janë konservatore, sipas raportit. Ndërsa mbledhja e të dhënave është përmirësuar – me numrin e pikave të të dhënave në nivel familjeje pothuajse dyfishuar që nga raporti i OKB-së për mbetjet ushqimore të vitit 2021 – ai kritikoi vendet për monitorim të parregullt
Vetëm 21 vende kanë përfshirë humbjen e ushqimit dhe mbetjet në planet e tyre kombëtare të klimës, tha ai, pavarësisht faktit se gjeneron 8% deri në 10% të emetimeve globale të ngrohjes së planetit – pothuajse pesë herë më shumë se emetimet nga sektori i aviacionit.
Ndërsa ndikimi klimatik i fluturimeve me gaz është mbuluar mirë, raporti sugjeroi se ndikimi i çështjes më të zakonshme të mbetjeve ushqimore është anashkaluar.
Ushqimi është me burime intensive për t’u prodhuar, duke kërkuar sasi të mëdha toke dhe ujë, dhe sistemet e ushqimit janë përgjegjës për rreth një të tretën e emetimeve globale të ngrohjes së planetit.
Shumica dërrmuese e mbetjeve ushqimore shkojnë në landfill, duke gjeneruar metan ndërsa shpërbëhet. Një gaz i fuqishëm serrë, metani ka rreth 80 herë fuqinë ngrohëse të dioksidit të karbonit gjatë 20 viteve të para.
Mbetjet e ushqimit jo vetëm që nxisin ndryshimet klimatike, por mund të përkeqësohen prej tij, thuhet në raport. U zbulua se vendet më të nxehta shpërdorojnë më shumë ushqim sesa ato më të ftohta, pasi temperaturat më të larta e bëjnë më sfidues ruajtjen dhe transportin e ushqimit përpara se të prishet.
Raporti thotë gjithashtu se mbetjet e ushqimit nuk janë thjesht një fenomen i “botës së pasur”. Sasia e ushqimit të humbur në vendet me të ardhura të larta dhe të mesme ndryshonte me vetëm 7 kilogramë për person çdo vit.