Superliga e Europës ka fituar gjyqin me UEFA-n dhe FIFA-n në Gjykatën e Drejtësisë së BE-së.

“Rregullat e Federatës Ndërkombëtare të Shoqatës së Futbollit (FIFA) dhe Unionit të Shoqatave Evropiane të Futbollit (UEFA) që e bëjnë çdo projekt për një kompeticion të ri futbolli klubesh, siç është Superliga, i nënshtrohet autorizimit të tyre paraprak dhe që i ndalojnë klubet. dhe lojtarët që marrin pjesë në të, nën dënimin e sanksioneve, janë të paligjshëm. Kjo pasi kompetencat e FIFA-s dhe UEFA-s nuk i nënshtrohen asnjë kriteri që garanton natyrën e tyre transparente, objektive, jodiskriminuese dhe proporcionale. Po kështu, rregullat që i japin FIFA-s dhe UEFA-s kontroll ekskluziv mbi shfrytëzimin komercial të të drejtave që rrjedhin nga këto gara mund të kufizojnë konkurrencën, duke marrë parasysh rëndësinë që kjo e fundit ka për median, konsumatorët dhe publikun”, shkruan në vendimin e saj Gjykata Europiane e Drejtësisë.

Ndërkohë menjëherë pas këtij vendimi ka reaguar edhe UEFA.

“UEFA merr parasysh vendimin e dhënë sot nga Gjykata Evropiane e Drejtësisë në rastin e Superligës Evropiane. Ky vendim nuk nënkupton një miratim ose vërtetim të të ashtuquajturës “Superligë”; përkundrazi, ai nënvizon një boshllëk paraekzistues në kuadrin e parautorizimit të UEFA-s, një aspekt teknik që tashmë është njohur dhe trajtuar në qershor 2022. UEFA ka besim në qëndrueshmërinë e rregullave të saj të reja, dhe veçanërisht në përputhje me të gjitha ligjet dhe rregulloret përkatëse evropiane. UEFA mbetet e vendosur në angazhimin e saj për të mbështetur piramidën evropiane të futbollit, duke siguruar që ajo të vazhdojë t’u shërbejë interesave më të gjera të shoqërisë. Ne do të vazhdojmë të formësojmë modelin sportiv evropian kolektivisht me shoqatat kombëtare, ligat, klubet, tifozët, lojtarët, trajnerët, Institucionet, qeveritë dhe partnerët e BE-së. Ne besojmë se piramida e futbollit evropian me bazë solidariteti, të cilën tifozët dhe të gjithë aktorët e kanë deklaruar si modelin e tyre të pazëvendësueshëm, do të ruhet nga kërcënimi i përçarjes me një pjesë të ligjeve evropiane dhe kombëtare”, shkruhet në një deklaratë të UEFA-s.

Ndërkaq FIFA njofton se tani do të analizojë vendimin në koordinim me UEFA-n, konfederatat e tjera dhe shoqatat anëtare përpara se të komentojë më tej. 

“Në përputhje me statutet e saj, FIFA beson fuqishëm në natyrën specifike të sportit,  duke përfshirë strukturën piramidale – e cila mbështetet nga meritat sportive – dhe parimet e ekuilibrit konkurrues dhe solidaritetit financiar”, mbyllet komunikata.