Nëntë anëtarë të një komuniteti hebre Hasidic në Nju Jork janë arrestuar dhe akuzuar për një tunel sekret që lidhej me një sinagogë historike.

Ata luftuan me policinë pasi zyrtarët e qytetit dhe drejtuesit e selisë së Chabad-Lubavitch erdhën për të mbyllur tunelin. Burrat akuzohen për shpërdorim kriminal, rrezikim të pamatur dhe pengim të administratës qeveritare.

Një zëdhënës i Chabad i quajti ata një “grup studentësh ekstremistë”. Tunelet u ndërtuan nën një rrugë të shquar në Brooklyn, ku ndodhet selia e Chabad-Lubavitch.

Ndërtesa është një nga vendet më të rëndësishme hebraike në qytet.

Inspektorët e qytetit u thirrën në Chabad të hënën për të kryer një inspektim strukturor emergjent. Kishte shqetësime të dukshme se tuneli i paligjshëm mund të kishte shkaktuar dëme në pronën e famshme.

Një përleshje shpërtheu pasi policia gjeti një grup të rinjsh që bllokonin përpjekjet për të inspektuar dhe mbushur tunelin me çimento. Disa nga burrat më pas depërtuan nëpër murin e hapësirës së lutjes.