Sipas raportit të UNICEF- it “Child Alert ” për migrimin e fëmijëve, janë gjithnjë më të rinjtë ata që lëvizin.

Në fakt, 91% e fëmijëve janë njëmbëdhjetë vjeç. Shumë të rinjtë po migrojnë në një numër rekord veçanërisht në Amerikën Latine, Karaibe dhe Afrikën Sub-Sahariane, ku përbëjnë 25% të popullsisë migrante, nga 19% në 2019.

Tre rrugë migrimi

Një numër rekord fëmijësh po lëvizin nëpër tre rrugë kryesore migracioni në Amerikën Latine dhe Karaibe: përmes xhunglës Darie’n midis Kolumbisë dhe Panamasë, migrimi jashtë nga Amerika e Jugut dhe në pikat kryesore të tranzitit në Amerikën Qendrore veriore dhe Meksikë.

Natyra e migrimit

Natyra e migrimit në Amerikën Latine dhe rajonin e Karaibeve ka ndryshuar në mënyrë dramatike gjatë dekadës së fundit. “Dhuna e bandave, paqëndrueshmëria, varfëria dhe ngjarjet e lidhura me klimën po ndikojnë në mënyrë alarmante rajonin dhe po shtyjnë gjithnjë e më shumë fëmijë të ikin nga shtëpitë e tyre”, tha drejtori i UNICEF-it për Amerikën Latine dhe Karaibe, Garry Conille, duke shpjeguar se “gjithnjë e më shumë fëmijë po migrojnë në mosha gjithnjë e më të reja, shpesh vetëm dhe që vijnë nga vende të ndryshme të origjinës, duke përfshirë nga Afrika dhe Azia.

“Ndërsa udhëtojnë nëpër disa vende dhe ndonjëherë në të gjithë rajonin, sëmundja dhe lëndimi, ndarja e familjes dhe abuzimi mund të pengojnë udhëtimin e tyre dhe edhe nëse arrijnë në destinacionin e tyre, e ardhmja e tyre shpesh mbetet në rrezik,” shtoi Conille.