ROME- Nën njërin prej udhëkryqeve më të mëdha romake, arkeologët kanë zbuluar një qendër të madhe kulturore të vitit 123 të erës sonë, që kishte tri salla dhe ka mundur të strehonte rreth 900 vizitorë. Arkeologët thonë se ky është zbulimi më i rëndësishëm romak në 80 vjetët e fundit. Në vendin pranë të cilit sot kalon linja hekurudhore dhe ku gjendet stacioni i taksive, dikur ka qenë një qendër e madhe kulturore e Romës së lashtë. Qendra, e cila është ndërtuar nga perandori Hadrian, ka pasur tri dhoma të mëdha në të cilat fisi romak, i ulur në vendet e renditura shkallë-shkallë, i ka shijuar poezitë, fjalimet dhe traktatet filozofike.

Tani që gërmimet në Sheshin e Venecias në Romë kanë përfunduar, mund të shihen më mirë muret e kompleksit, si edhe copat e mermerit, elegante gri dhe të verdhë me të cilat është e shtruar dyshemeja që gjendet 5,5 metra thellësi.

“Auditoriumi i Adrianit është më i madhi i gjetur në Romë që nga zbulimi i Forumit gjatë viteve ’20 të shekullit të kaluar- ka thënë arkeologia” Rosela Rea.

Vendi i zbulimit, i cili së shpejti do të duhej të hapej për publikun e gjerë gjendet pranë stacionit të taksive, i vendosur mes kishës së barokut dhe përmendores madhështore të kushtuar mbretit Viktor Emanuelit të Dytë, të cilin romakët në zhargon e quajnë “makina e shkrimit”. Kompleksi është zbuluar pas gërmimeve që kishin qëllim ndërtimin e linjave të reja hekurudhore, që duhej të kalonin nëpër qendrën e Romës.

Pas zbulimit të kësaj qendre, inxhinierët kanë qenë të detyruar që t’i shtyjnë planet e ndërtimit të dy stacioneve të metrosë në zemër të Romës. Ky zbulim hedh dritë në Hadrianin dhe flasin që e ka adhuruar poezinë – edhe vetë ka shkruar vargje në gjuhë latine dhe greke – dhe se e ka dashur arkitekturën e guximshme, që e dëshmojnë edhe harqet në auditoriumet e larta 11 metra.