Një dentist ka zbuluar se sa kohë duhet të përtypni çamçakëz dhe çfarë mund të ndodhë nëse e mbani atë në gojë për një kohë të gjatë.

Ndërsa varietetet pa sheqer mund të ulin rrezikun e dëmtimit të dhëmbëve dhe të ndihmojnë në forcimin e muskujve rreth fytyrës, pirja e tyre për një kohë të gjatë mund të çojë në prishje të dhëmbëve dhe kushte të caktuara të nofullës. Dr Khaled Kasem, shefi ortodont dhe bashkëthemelues i Impress në Barcelonë tha: “Rekomandimi im është të përtypni çamçakëz për një maksimum deri në 15 minuta.”

Ndërkohë, ekspertët kanë paralajmëruar se gëlltitja e çamçakëzit mund të çojë në të vjella dhe diarre. Por kjo nuk është e vetmja gjë negative. Çamçakëzi pa sheqer është treguar se zvogëlon mundësinë e dëmtimit të dhëmbëve.

Kjo është për shkak se çamçakëzi prodhon pështymë, e cila pastron pjesët e mbetura të ushqimit dhe eliminon acidet që shkaktojnë bakteret në gojë. Kjo baktere më pas mund të shkaktojë kavitete. Kasem shton: “Pra, në thelb me çamçakëz, ne mund të ulim aciditetin dhe në këtë mënyrë mund të shmangim ose ulim mundësinë për të pasur karies dentar.”

Megjithatë, Dr Kasem tha se nëse vazhdoni të përtypni çamçakëz për periudha të gjata kohore, si për disa orë, smalti, veshja e lëmuar rreth dhëmbëve tuaj, fillon të konsumohet. Ky quhet demineralizimi. Pa smalt, dhëmbët janë të ndjeshëm ndaj kaviteteve dhe prishjes.

Për më tepër, çamçakëzi mund të përkeqësojë kushtet që prekin nyjet temporomandibulare (TMJ), dy nyjet që lidhin nofullën e poshtme me kafkën. Këto janë nyjet që rrëshqasin dhe rrotullohen para veshëve. Ato përfshijnë mandibulën dhe kockën e përkohshme.