Një ‘supervullkan’ në një pjesë me popullsi të dendur të Italisë mund të jetë në prag të shpërthimit të tij të parë që nga viti 1538, paralajmërojnë studiuesit.

Vullkani Campi Flegrei pranë Napolit në Italinë jugore është bërë më i dobët dhe më i prirur për t’u çarë, duke e bërë një shpërthim më të mundshëm, thonë ekspertët.

Rreth 360,000 njerëz jetojnë në Campi Flegrei dhe zona mund të ketn nevojë të evakuohet nëse ekspertët mendojnë se është në rrezik të menjëhershëm të një shpërthimi, megjithëse shkencëtarët thonë se nuk ka siguri absolute që do të ndodhë së shpejti.

Nëse vullkani shpërthen përfundimisht, ka të ngjarë të jetë i krahasueshëm në madhësi me shpërthimin e Vezuvit që shkatërroi qytetet e Pompeit dhe Herculaneum në vitin 79 pas Krishtit.

Studimi përkatës mbi vullkanin u krye nga ekspertë të Institutit Kombëtar të Kërkimeve për Gjeofizikën dhe Vullkanologjinë e Italisë (INGV) dhe University College London (UCL).

Një çarje mund të hapë një çarje nëpër koren e Tokës, megjithëse magma ende duhet të shtyhet në vendin e duhur që të ndodhë një shpërthim.

Kaldera e madhe, tetë milje e gjerë e Campi Flegrei – depresioni i ngjashëm me pellgun që rezulton nga një shpërthim i mëparshëm – shtrihet nën periferitë perëndimore të qytetit të Napolit.

Rreth një e treta e kalderës është pjesërisht e zhytur nën Gjirin e Pozzuoli, por dy të tretat e mbetura janë tokë që është shtëpia e më shumë se 360,000 njerëzve.

Shpërthimi i fundit

Campi Flegrei shpërtheu për herë të fundit kur Henry VIII ishte për herë të fundit në fronin anglez dhe kjo ngjarje erdhi pas një hendeku prej rreth 3000 vjetësh.

Vullkani ka qenë aktiv që nga mesi i shekullit të 20-të, gjë që është një shqetësim i veçantë për shkencëtarët.

Ai pati disa periudha dyvjeçare trazirash në vitet 1950, 1970 dhe 1980 që shkaktuan tërmete të vogla, të lokalizuara dhe ngritje të tokës për shkak të lëvizjes së magmës nën sipërfaqe.

Shenjat e menjëhershme që një vullkan është gati të shpërthejë përfshijnë çarje në tokë dhe rrjedha të errëta të gazrave vullkanikë që lëshohen. Megjithatë, Campi Flegrei nuk është në këtë fazë.