Një paciente amerikane besohet të jetë personi i tretë në botë dhe gruaja e parë që shërohet nga HIV.

Pacientja po trajtohej për leuçemi, kur ajo mori një transplant të qelizave staminale nga dikush me rezistencë natyrale ndaj virusit që shkakton AIDS.

Gruaja tani është e lirë nga virusi për 14 muaj.

Por ekspertët thonë se metoda e përdorur e transplantit, që përfshin gjakun e kordonit umbilical , është shumë i rrezikshëm për të qenë i përshtatshëm për shumicën e njerëzve me HIV.

Rasti i pacientit u prezantua në një konferencë mjekësore në Denver të martën dhe është hera e parë që dihet se kjo metodë është përdorur si një kurë funksionale për HIV-in.

Pacientja mori një transplant të gjakut të kordonit të kërthizës si pjesë e trajtimit të saj të kancerit dhe që atëherë nuk ka pasur nevojë të marrë terapinë antiretrovirale të nevojshme për trajtimin e HIV.

Rasti ishte pjesë e një studimi më të madh amerikan të njerëzve që jetonin me HIV, të cilët kishin marrë të njëjtin lloj transplanti gjaku për të trajtuar kancerin dhe sëmundjet e rënda.

Qelizat e transplantuara të përzgjedhura kanë një mutacion gjenetik specifik, që do të thotë se ato nuk mund të infektohen nga virusi HIV.

Shkencëtarët besojnë se si pasojë sistemi imunitar i marrësve mund të zhvillojë rezistencë ndaj HIV.