Divorci mund të nxjerrë më të keqen te njerëzit.

1.Zhgënjim për pritshmëritë e paplotësuara

Kur thatë “po” e bëtë këtë me pritshmërinë se çfarë është martesa. Por ndoshta nuk i keni ndarë kurrë plotësisht ato pritshmëri me personin të cilit i keni thënë zotimet tuaja. Shumë herë ne nuk i artikulojmë pritshmëritë tona në mënyrë specifike sepse supozojmë se të gjithë e dinë se kështu duhet të jetë martesa. Por, “të gjithë” mund të jenë vetëm familja juaj dhe mënyra se si i kanë bërë gjërat, ose miqtë tuaj më të ngushtë me të cilët e keni diskutuar këtë pa pushim. Asnjëherë nuk përfshiu ish-bashkëshortin tuaj tani së shpejti, i cili (mos harroni) erdhi në martesë me disa pritshmëri të pashprehura të tyre.

Kur pritshmëritë tona të forta (si “martesa është përgjithmonë, pa marrë parasysh çfarë”) janë të paplotësuara, ne shpesh ndihemi të tradhtuar, duke e bërë të lehtë të ndihemi të indinjuar dhe të hedhim ish-in tonë si armik. Besojmë se na kanë zhgënjyer. Por, nëse jemi të sinqertë, a ishin ata ndonjëherë plotësisht në faqen me ne për të filluar? Sfida e madhe e martesës është të vendosësh pritshmëritë e të dy partnerëve në tryezë dhe më pas të punosh së bashku për të krijuar një vizion të dakorduar reciprokisht se si do të funksionojë martesa juaj.

2.Një ndjenjë e së drejtës

Ndarja e të gjithë pronës (dhe kujtimeve të lidhura) që ju të dy e keni fituar përmes djersës, kapitalit dhe parave të fituara me vështirësi mund të duket si një transaksion i keq biznesi. Secili prej jush ka një ndjenjë pronësie dhe këndvështrimi “nuk do të kishte ndodhur pa përpjekjet e mia”. Vendimet tuaja tani dominohen nga emocionet tuaja, jo nga vetja juaj logjike e zgjidhjes së problemeve.

Nëse keni fëmijë, ka të ngjarë të ketë një ndjenjë të madhe faji dhe shqetësimi se kjo përvojë e divorcit mund t’i dëmtojë ata. Ata madje mund të mendojnë se është faji i tyre që mami dhe babi po ndahen. Fëmijët përfundojnë si pengje në një grindje për atë që ju dhe ish-i juaj besoni se meritoni ose nuk e meritoni. Secili prej jush është në të për të “marrë tënden” në emër të drejtësisë. Por beteja e egos që zhvillohet mes ju të dyve në ndjekjen e “drejtësisë emocionale” përfundon duke u ndjerë më shumë si të përplasni një tunel të pafund pa djathë në fund. Pra, çfarë duhet të bëjë një person i stresuar për të mbajtur nën kontroll sjelljen e pahijshme të shkaktuar nga divorci?

Merre dinjitetin tënd. Kontaktoni me atë që jeni kur jeni në më të mirën tuaj. Jini të qartë se çfarë është e rëndësishme për ju dhe pse, dhe si dëshironi ta mbani mend veten kur kjo të përfundojë. Tani, silluni në mënyrën tuaj në atë rezultat.

Mblidhni një ekip të mirë për t’ju mbështetur në këtë tranzicion nga i martuar në beqar. Identifikoni se ku keni nevojë për më shumë informacion, perspektiva të ndryshme dhe vërtetim që do t’ju bëjnë ta kaloni këtë në një mënyrë që ju ngre (kundrejt ju tërheq poshtë). Zgjidhni njerëz që mund t’ju mbështesin për të qenë më i miri. Luftoni dëshirën për t’u rrethuar me njerëz që do t’ju nxisin të kërkoni hakmarrje, të silleni si të vogla ose ta çoni ish-in tuaj te pastruesit. Kur shikoni në pasqyrë, dëshironi që versioni më i mirë i vetes të reflektojë ndërsa kaloni në të ardhmen tuaj të re.

Dëgjo, dëgjo, dëgjo. Komunikoni, komunikoni, komunikoni – me fëmijët tuaj, me ish-bashkëshortin tuaj dhe me ekspertët tek të cilët po mbështeteni për t’ju ndihmuar të merrni vendimet më të mira bazuar në nevojat, dëshirat dhe vlerat tuaja. Mos kini frikë të pranoni rolin tuaj në mënyrën se si po shkojnë gjërat. Nëse bëni një hap të gabuar dhe silleni si një hov për një moment, zotëroni atë dhe më pas kërkoni falje dhe vazhdoni.

Mbani mend sukseset tuaja të kaluara. Kujdesuni për atë që është e rëndësishme për ju, kërkoni ndihmë dhe mbani mend rastet kur keni përballuar me sukses periudha sfiduese në të kaluarën. Çfarë ju lejoi të jeni elastik atëherë? Si mund t’ju ndihmojë kjo këtu dhe tani? Ju keni kaluar kohë të vështira më parë – ju mund ta përballoni këtë.