Sekretari i Shtetit Antony Blinken pranoi mosmarrëveshjet brenda Departamentit të Shtetit mbi qasjen e administratës Biden ndaj luftës Izrael-Hamas në një email drejtuar stafit.

Mesazhi i tij për personelin, dërguar pas udhëtimeve të tij të fundit, vjen mes zemërimit dhe mospajtimit në rritje jo vetëm nga stafi në Departamentin e Shtetit, por edhe brenda administratës më të gjerë të Biden.

CNN raportoi javën e kaluar se qindra personel në Agjencinë Amerikane për Zhvillim Ndërkombëtar nënshkruan një letër të hapur duke bërë thirrje për një armëpushim dhe ka raporte për një “memo të mospajtimit” brenda Departamentit të Shtetit.

“Unë e di se për shumë prej jush, vuajtja e shkaktuar nga kjo krizë po merr një taksë të thellë personale,” shkroi Blinken në emailin e tij të hënën.

“Ankthi që vjen me shikimin e imazheve të përditshme të foshnjave, fëmijëve, të moshuarve, grave dhe civilëve të tjerë që vuajnë në këtë krizë është tronditëse. E ndjej vetë.”

Siç ka raportuar CNN, disa nga reagimet më të ashpra kanë ardhur nga brenda Departamentit të Shtetit, duke përfshirë një zyrtar që dha dorëheqjen publikisht nga agjencia muajin e kaluar për qasjen e administratës Biden ndaj konfliktit. Diku tjetër në administratë, zyrtarët janë zemëruar në heshtje ndërsa numri i viktimave civile rritet.

Diplomati i lartë amerikan vuri në dukje në mesazh se “disa njerëz në Departamentin mund të mos pajtohen me qasjet që ne po marrim ose të kenë pikëpamje mbi atë që mund të bëjmë më mirë”.

Në emailin e tij, Blinken dha një përmbledhje të udhëtimit të tij në Lindjen e Mesme dhe Azi javën e kaluar, duke thënë se “objektivi kryesor i SHBA-së mbetet i njëjtë: ta mbyllin këtë konflikt të tmerrshëm sa më shpejt të jetë e mundur, duke qëndruar pranë të drejtës së Izraelit dhe detyrimi, në përputhje të plotë me të drejtën ndërkombëtare humanitare, për të siguruar që një sulm terrorist si 7 tetori të mos ndodhë më kurrë.”