Shqipëria dhe Kosova me normën më të ulët të tregtisë ndaj PBB-së

19/01/2018 - 11:40

Shqipëria dhe Kosova kanë normën më të ulët të tregtisë ndaj Prodhimit të Brendshëm Bruto në rajon. Nga të dhënat e përpunuara nga portali “Our World in Data”, nga gjashtë vendet e rajonit të Ballkanit Perëndimor, Kosova renditet e fundit, ku norma e tregtisë ndaj prodhimit të brendshëm Bruto përllogaritet të jetë 73.6 për qind. Me më pak se një pikë përqindje më shumë renditet Shqipëria, ku tregtia ndaj Prodhimit të Brendshëm Bruto llogaritet 74.3 për qind.

Në Malin e Zi, në Serbi dhe në Maqedoni, volumi i tregtisë tejkalon Prodhimin e Brendshëm Bruto, me një normë përkatësisht 107.9%, 109.2% dhe 113%.

Të dhënat për vitin 2016-n për Bosnje Hercegovinën ende nuk janë përditësuar, ndërsa në një vit më parë, tregtia ndaj prodhimit të Brendshëm Bruto ishte 88.2 për qind.

Në periudhën kohore 2006-2016, norma më e lartë e tregtisë ndaj prodhimit të brendshëm bruto u arrit në vitin 2011, ku sipas të dhënave ishte 90.8 për qind, favorizuar kryesisht nga eksporti i naftës dhe i mineraleve.

Tregtia në përqindje ndaj Prodhimit të Brendshëm Bruto është një tregues i rëndësishëm mbi tregtinë ndërkombëtare të një vendi. Ky tregues përllogaritet duke pjesëtuar vlerën e importeve dhe eksporteve agregate të një viti ushtrimor me Prodhimin e Brendshëm Bruto të së njëjtës periudhë. Zakonisht është i shprehur si përqindje. Treguesi përdoret si një matës i hapjes së një vendi ndaj tregtisë ndërkombëtare.

Kur ky tregues tejkalon 100 për qind, do të thotë që ekonomia është e orientuar drejt eksportit. Në përgjithësi shtetet që kanë një normë më të lartë se 100 për qind, importojnë mallra me vlerë të ulët dhe eksportojnë mallra me një vlerë më të lartë. Në Serbi dhe në Maqedoni në vitet e fundit po operojnë komani shumëkombëshe, të cilat kanë rritur eksportet në vlerë./monitor/

/portali DurresLajm/

Na bëni like në facebook!: 

Lajme nga e njëjta kategori

Monedha e përbashkët e ka nisur këtë javë duke shënuar një rënie të fortë në tregun vendas.

Kjo vjeshtë ka qenë një verë e dytë për bizneset e turizmit në të gjithë vendin për shkak të temperaturave të larta dhe mungesës së reshj

Maturiteti i shumë tregjeve, shtimi i konkurrencës, rënia e konsumit për shkak të ngadalësimit të ekonomisë dhe rigjallërimit të emigraci

Që nga viti 1992, kur nisën flukset e para të prurjeve të emigrantëve, deri në fund të 2017-s, janë futur në ekonominë shqiptare 26 milia

Numri i të punësuarve sipas Rajoneve nxjerr në pah situatën e trishtë ku në 9 qarqe të vendit punësimi në bujqësi zë 60-86 për qind të to

Ministria e Infrastrukturës dhe Energjisë ka hapur garën për kompaninë e cila do të përzgjidhet për vënien në operim dhe menaxhimin me 35

Personat fizikë nuk do të duhet të depozitojnë më në organet tatimore vendimin e destinimit të fitimit, ndërsa personat juridikë që i dor

Në kuadrin e mbrojtjes së investitorit dhe edukimit financiar, Autoriteti i Mbikëqyrjes Financiare tërheq vëmendjen në lidhje me investim

Gjatë fjalës së tij në mbledhjen e Këshillit të Investimeve, Ministri i Financave dhe Ekonomisë, Arben Ahmetaj tha se këtë vit ka qenë se

Shqipëria renditet në mesin e 15 vendeve për emigracionin e lartë të personave të arsimuar dhe me grada shkencore.