Ka tre lloje të ndryshme të COVID-19, secila me grupin e vet të simptomave, sipas shkencëtarëve britanikë.

Shkencëtarët hetuan karakteristikat e 1,459 pacientëve me coronavirus të zgjatur, të cilat autorët e studimit i përcaktojnë si ndjenja simptomash të paktën 84 ditë pas infektimit.

Ata zbuluan, pretendojnë ata, se njerëzit me virus afatgjatë mund të klasifikohen në tre grupe bazë.

Simptomat neurologjike

Ata me simptoma neurologjike si lodhje, kokëfortësi dhe dhimbje koke. Këto simptoma gjenden më shpesh tek njerëzit e infektuar me variantet alfa dhe delta.

Simptomat e frymëmarrjes

Në grupin e dytë mbizotërojnë simptomat e frymëmarrjes, duke përfshirë dhimbjen e gjoksit dhe gulçimin. Kjo u përjetua kryesisht nga njerëzit që ishin të infektuar me variantin origjinal të virusit Wuhan.

Simptoma të ndryshme

Në grupin e tretë, simptomat janë më të ndryshme dhe përfshijnë rrahje të zemrës, dhimbje të muskujve dhe ndryshime të lëkurës, thonë shkencëtarët nga King’s College në Londër.

“Të dhënat e marra nga hulumtimi tregojnë qartë se COVID-19 i gjatë nuk është unik, por ka disa nëntipe”, tha autori kryesor Dr. Claire Stevens.

“Të kuptuarit e agjentëve shkaktarë dhe nënllojeve mund të ndihmojë në personalizimin e diagnozës dhe trajtimit”, shtoi ajo.