Ministria e Brendshme e Rusisë ka përfshirë këngëtaren ukrainase Jamala me origjinë tartare të Krimesë në listën e të kërkuarve.

Në bazën e të dhënave asnjëherë nuk përmendet se në cilin nen është ngritur çështja penale. Megjithatë, Jamala akuzohet për përhapjen e “lajmeve të rreme” për ushtrinë ruse. Ajo është në listën e të kërkuarve që nga mesi i tetorit.

Një gjykatë ruse kishte lëshuar një urdhër arresti në nëntor në mungesë të saj. Në vitin 2016, Jamala, që përfaqësonte Ukrainën, fitoi Konkursin e Këngës në Eurovizion me këngën e saj për dëbimin e tatarëve të Krimesë gjatë epokës së Stalinit. Këngëtarja ka dënuar aneksimin e Krimesë që nga viti 2014.

Ajo shkaktoi polemika, me pretendimet se teksti thyen rregullin e konkursit kundër këngëve të hapura politike. Megjithatë, organizatorët e lejuan. Duke folur për BBC në fillim të këtij viti për publikimin e albumit të saj të ri folklorik, Qirim Jamala tha se ishte përpjekja e saj “për t’i dhënë zë të fortë atdheut tim, Krimesë”.

“Shekujt e Perandorisë Ruse, atëherë Bashkimi Sovjetik, tani Rusia bënë shumë propagandë për të na mbyllur gojën. Pastaj i thanë gjithë botës se ne nuk ekzistonim. Por ne e dimë të vërtetën. Unë e di të vërtetën. Prandaj për mua është vërtet e rëndësishme ta tregoj këtë të vërtetë përmes secilës prej këngëve në këtë album”, tha Qirim Jamala .

Jamala aktualisht është në një turne për rritjen e fondeve dhe ndërgjegjësimit në Australi.