Përparimi më i shpejtë në zgjidhjet mjekësore kundër koronavirusit të ri (COVID-19) mund të shpejtojë rimëkëmbjen ekonomike të vendeve, e cila është parashikuar të shtojë pothuajse nëntë trilionë dollarë në të ardhurat globale deri në vitin 2025, theksoi drejtoresha e FMN-së, Kristalina Georgieva.

Gjatë një konference shtypi pas takimit vjetor me Bankën Botërore, Georgieva theksoi se bashkëpunimi i fuqishëm ndërkombëtar rreth zhvillimit dhe shpërndarjes së vaksinës, tani është i nevojshëm më shumë se kurrë.

“Nëntë muaj në pandemi, ne jemi ende duke luftuar me errësirën e një krize që ka marrë më shumë se një milion jetë”, theksoi ajo.

Megjithëse imazhi gjatë muajve të fundit është bërë më pak i tmerrshëm, FMN vazhdon të projektojë recesionin më të keq global që nga Depresioni i Madh, paralajmëroi Georgieva.

“Rritja pritet të ulet me 4,4 % këtë vit dhe gjatë pesë viteve të ardhshme, kriza mund të kushtojë rreth 28 trilionë dollarë në humbjet e prodhimit”.

Sipas FMN-së, ekzistojnë tre prioritete që politikëbërësit duhet të marrin parasysh gjatë pandemisë.

Duke nënvizuar se masat thelbësore për mbrojtjen e jetesës duhet të vazhdojnë, Georgieva theksoi se rimëkëmbja e qëndrueshme ekonomike është e mundur vetëm nëse mposhtim pandeminë kudo.

Ajo shtoi se rritja e masave jetësore shëndetësore do të ishte po aq e rëndësishme sa mbështetja fiskale dhe monetare për familjet dhe kompanitë.

“Këto litarë shpëtimi, të tilla si garancitë e kredisë dhe subvencionet e pagave ka të ngjarë të qëndrojnë kritike për disa kohë”, shtoi ajo.

Së dyti, Georgieva theksoi, se ndërtimi i një ekonomie më elastike dhe gjithëpërfshirëse me investime publike, veçanërisht në projekte të gjelbra dhe infrastrukturë digjitale, mund të jetë një ndërrim lojërash.

“Ka potencial për të krijuar miliona vende të reja pune, ndërsa rritet produktiviteti dhe të ardhurat”, nënvizoi ajo.

Sipas saj, ballafaqimi me borxhin do të ishte prioriteti i tretë. Borxhi publik global parashikohet të arrijë një rekord të lartë prej 100% të PBB-së në 2021.

“Adresimi i kësaj çështjeje për një periudhë afatmesme do të jetë kritik. Por për shumë vende me të ardhura të ulëta, kërkohet një veprim urgjent tani”, theksoi Georgieva.