Gazprom i Rusisë tha sot se çmimet evropiane të gazit  mund të rriten me 60% të tjera për të kaluar 4,000 dollarë për 1,000 metër kub këtë dimër, pasi eksportet dhe prodhimi i kompanisë shtetërore vazhdojnë të bien për shkak të sanksioneve perëndimore.

Flukset e gazit natyror nga Rusia kanë rënë këtë vit pasi një tubacion nga Kievi u mbyll pas pushtimit të Ukrainës nga Moska në shkurt dhe pas një mosmarrëveshjeje mbi pjesë të pajisjeve të gazsjellësit Nord Stream 1 që çoi në një rritje të çmimeve të gazit natyror.

“Çmimet e spoteve evropiane kanë arritur në 4000 dollarë për 1000 metër kub. Sipas vlerësimeve konservatore, nëse ky trend vazhdon, çmimet do të kalojnë 4000 dollarë për 1000 metër kub”, paralajmëron Gazprom.

Çmimi i shitjes me shumicë në tregun holandez spot arriti një rekord prej 335 euro për megavat orë (MWh) në pranverë. Që atëherë ajo ka rënë në 226 € për MWh sot, por mbetet në një nivel shumë më të lartë se vitin e kaluar në të njëjtën kohë, kur ishte 46 € për MWh.

Kievi mbylli një nga rrugët e eksportit të Gazprom në Evropë, ndërsa Gazprom uli rrjedhën në 20% të kapacitetit të gazsjellësit Nord Stream 1 në Gjermani me pretekstin e një mosmarrëveshjeje për pajisjet.

Në përgjithësi, eksportet e Gazprom ranë 36.2% në 78.5 miliardë metra kub midis 1 janarit dhe 15 gushtit dhe prodhimi është ulur 13.2% në 274.8 miliardë metra kub nga niveli i tij në të njëjtën periudhë të vitit të kaluar, tha kompania shtetërore ruse në një deklaratë.

Prodhimi i Gazprom ishte ulur 32.2% deri më tani në gusht, krahasuar me 35.8% në korrik nga viti në vit, tha Evgeniy Suvorov, ekonomist në CentroCreditBank, për kanalin Telegram të MMI, duke shtuar se eksportet kishin rënë me 59% krahasuar me 58.4% muajin e kaluar.