Edhe pse mund të keni mendimin se yndyrnat janë të dëmshme, ato janë shumë të rëndësishme për një dietë të shëndetshme dhe për funksionimin e trupit. Yndyrnat e shëndetshme ofrojnë energji, ndihmojnë në përthithjen e vitaminave dhe mbështesin trurin, hormonet dhe qelizat. Kjo tregon se yndyrnat janë të nevojshme për trupin tonë, por është e rëndësishme të zgjedhim lloje të shëndetshme. Gjalpi është një shembull i mirë për këtë.

Gjalpi nuk duhet parë si një ushqim i dëmshëm. Edhe gjalpi klasik me bazë qumështi mund të jetë i shëndetshëm nëse konsumoheni në sasi të moderuara (përndryshe, konsumimi i tepërt mund të ndikojë negativisht në shëndetin e zemrës). Gjalpi me bazë arrash është shumë i njohur dhe lehtë i konsumueshëm. Sot, mund të gjesh lloje të ndryshme si gjalpi i kikirikut, bajameve, arrave indiane dhe lulediellit. Por, cila është më e shëndetshmja? Le ta shqyrtojmë.

Në aspektin ushqimor, si gjalpi i bajameve ashtu edhe ai i kikirikut ofrojnë sasi të ngjashme kalorish, proteinash, karbohidratesh, kaliumi dhe zinku. Megjithatë, ka një fitues të qartë. Gjalpi i bajameve është më i pasur me fibra, vitaminë E (e dobishme për sistemin imunitar), magnez (që ndihmon për një gjumë të mirë), hekur dhe kalcium.

Të dyja llojet e gjalpave janë të pasura me yndyrna të pangopura mono, të cilat janë të shëndetshme dhe ndihmojnë në uljen e rrezikut të sëmundjeve të zemrës dhe përmirësimin e kontrollit të sheqerit në gjak. Megjithatë, dy lugë gjalpi bajameje përmbajnë 25% më shumë yndyrna të pangopura mono se sa njësoj sasi gjalpi kikiriku. Po ashtu, është e rëndësishme të theksohet se gjalpi i kikirikut ka dyfishin e yndyrnave të ngopura (ato që janë të dëmshme për zemrën) krahasuar me gjalpin e bajameve.

Prandaj, gjalpi i bajameve është më i shëndetshëm, veçanërisht për shëndetin e zemrës.