Apeli i GJKKO në Tiranë, me vendimin e sotëm rrëzoi edhe një herë kërkesën e kryebashkiakut të zgjedhur të Heimarës Fredi Beleri, për lirimin e tij nga burgu dhe të drejtën për të marrë detyrën e kryetarit.

Menjëherë më pas, presidenti i Avokatëve Evropianë pa Kufij, belgu, Patrick Henry, në një konferencë të përbashkët për shtyp me kryetarin e seancës plenare të kryetarëve të Odave të Avokatëve të Greqisë dhe Dhomës së Avokatëve të Athinës, Dimitris Vervesos dhe presidentit të Oda e Avokatëve të Mesolongjisë, Christos Paisios, i pranishëm në gjyq, deklaroi se me vendimet e saj për të mohuar lirimin e Belerisit, gjykata shqiptare shkel nenet 5 dhe 10 të Konventës Evropiane për të Drejtat e Njeriut.

Siç tha ai, nuk ka motive që Fredi Beleri të largohet nga vendi, ndërsa në të njëjtën kohë mund të aplikohen masa të tjera që parandalojnë një tentativë të mundshme arratisjeje.

Duke iu referuar qëndrimit të gjykatës se lirimi i Belerit mbart rrezik nga manipulimi i provave në shkresat e lëndës, ai tha se kjo nuk është e vërtetë pasi vetëm një dëshmitar dëshmoi kundër ndërsa të tjerët ishin pro.

Ai u shpreh i paekuivok për kushtet që Beleri të kryente një vepër të re penale dhe e konsideroi burgun joproporcional, duke qenë se nga 30 të akuzuarit në Shqipëri për një vepër elektorale, vetëm Beleri po mbahet në paraburgim.

Kryetari i seancës Plenare të Kryetarëve të Dhomave të Avokatëve të Greqisë dhe Odës së Avokatëve të Athinës, Dimitris Vervesos, iu referua konkretisht shkeljes së nenit 3 të Konventës Evropiane për të Drejtat e Njeriut, që e konsideron të paligjshme pengimin e një zyrtari nga detyrat e tij në mungesë të një vendimi gjyqësor të formës së prerë dhe të parevokueshme.

Në të njëjtën frymë foli edhe  Paisios, i cili theksoi se paraburgimi në lidhje me veprën penale është një akt joproporcional.