Fondacioni Nobel njoftoi se ka ndryshuar politikën e ftesës, duke mirëpritur gjithashtu Iranin dhe udhëheqësin e një partie suedeze të ekstremit të djathtë.

Vidar Helgesen, drejtori ekzekutiv i fondacionit privat që lëshon çmimet prestigjioze Nobel, tha se ekzistonte një prirje globale në të cilën “dialogu midis palëve me pikëpamje të ndryshme po zvogëlohet”.

Për ta kundërshtuar këtë, ai tha: “Tani po zgjerojmë ftesat tona për të festuar dhe kuptuar çmimin Nobel dhe rëndësinë e shkencës së lirë, kulturës së lirë dhe shoqërive të lira dhe paqësore”.

Vitin e kaluar, të dërguarit diplomatikë të Rusisë dhe Bjellorusisë u ndaluan të merrnin pjesë në ceremonitë e çmimeve dhe banketet, të cilat zhvillohen më 10 dhjetor.