Arrat janë të pasura me lëndë ushqyese si fibra dhe proteina, dy elementë që ndihmojnë në ndjesinë e ngopjes, ngadalësojnë tretjen dhe stabilizojnë nivelet e sheqerit në gjak, duke ju ofruar energji të qëndrueshme gjatë ditës.

Kur flasim në mënyrë specifike për përmbajtjen e proteinave, disa lloje arrash spikasin më shumë. Në fakt, disa prej tyre përmbajnë sasi të ngjashme proteinash me një vezë.

Meqenëse një vezë përmban rreth 6 gramë proteina dhe konsiderohet një burim i shkëlqyer i këtij makronutrienti, ajo shpesh përdoret si pikë referimi për të krahasuar përmbajtjen e proteinave në ushqime të tjera.

Ky krahasim nuk ka për qëllim të tregojë se një ushqim është më i mirë se tjetri, por të ndihmojë në kuptimin e vlerës ushqyese të arrave.

Kur zgjidhni çfarë të përfshini në dietën tuaj, është e rëndësishme të keni parasysh jo vetëm përmbajtjen e proteinave, por edhe faktorë të tjerë si kaloritë, fibrat, vitaminat dhe mineralet.

Edhe pse disa arra përmbajnë më shumë proteina se një vezë, ato zakonisht janë më kalorike.

Të gjitha ushqimet mund të kenë vend në një dietë të shëndetshme dhe të balancuar, por ajo që ka rëndësi është të kuptoni përbërjen ushqyese të tyre dhe të bëni zgjedhje që i përshtaten nevojave tuaja.

1. Kikirikët
Edhe pse teknikisht janë bishtajore që rriten nën tokë, kikirikët konsumohen dhe klasifikohen si arra për shkak të shijes, teksturës dhe përbërjes ushqyese.

Ata janë një zgjedhje e përballueshme, me afat të gjatë ruajtjeje dhe shumë ushqyese, një porcion prej 28 gramësh (rreth 1 ons) përmban më shumë se 7 gramë proteina dhe 2 gramë fibra.

Kikirikët janë gjithashtu burim i mirë i kaliumit, vitaminës B6 dhe manganit, lëndë ushqyese që ndihmojnë në rregullimin e tensionit të gjakut, forcimin e imunitetit dhe të kockave.

Studimet tregojnë se konsumimi i rregullt i kikirikëve mund të përmirësojë shëndetin e zorrëve duke rritur përqendrimin e baktereve të dobishme.

Një ide praktike është të përdorni një blender për të bluar kikirikët me thërrime buke dhe përdoreni këtë përzierje si shtresë për fileto peshku ose gjoks pule para pjekjes.

2. Bajamet
Bajamet përmbushin si kriteret ushqyese, ashtu edhe ato kulinare.

Janë të pasura me fibra dhe antioksidantë, të cilët kontribuojnë në shëndetin e zemrës.

Një porcion prej 23 bajamesh përmban rreth 3.5 gramë fibra, mbi 10% të nevojave tuaja ditore.

Përveç kësaj, bajamet janë të gjithanshme në përdorim, mund t’i shtoni të kripura në sallata, t’i përdorni në ëmbëlsira apo t’i piqni për një shije më intensive.