Kushtet e vështira të motit kanë bërë një ulje me helikopter për herë të parë në një planet tjetër, thotë NASA.

Agjencia hapësinore kishte planifikuar të fluturonte me helikopterin e saj Ingenuity mbi sipërfaqen e Marsit më 5 janar, përpara se moti i keq t’i detyronte ata të braktisnin planet e tyre.

Sateliti i NASA-s, Mars Reconnaissance Orbiter, kapi një imazh mbi planetin e kuq që tregon një re të madhe pluhuri rajonal që shtrihet nga hemisferat jugore në veri.

Ai mbulonte zonën ku operon NASA Perseverance Rover – anija që transportonte Ingenuity.

Ajri u bë shumë i dendur, që do të thotë se drita e pamjaftueshme e diellit do të kishte arritur në panelet diellore të helikopterit të vogël eksperimental.

Më 19 janar, NASA shkroi për fluturimin: “Prania e kësaj stuhie erdhi shumë herët – madje edhe para se të fillojë tradicionalisht sezoni i pluhurit!

“Në fakt, ne nuk kemi parë kurrë një stuhi të kësaj forte kaq herët në Mars një vit më parë.”

Fluturimi 19 tani do të ngrihet jo më vonë se të dielën, konfirmoi agjencia hapësinore.

NASA thotë se parashikimi i motit në planetin tonë fqinj është bërë një “pjesë integrale e planifikimit të fluturimit të Marsit”.

Planeti i kuq ka një atmosferë shumë më të hollë se ajo e Tokës, por ka disa ngjashmëri kryesore.

Të dyja botët kanë stinë, erëra që ndryshojnë, re të akullit dhe stuhi pluhuri, ndër të tjera, thotë NASA.

Për të parashikuar një botë aliene, Roveri Perseverance përmban Analizuesin Dinamik Mjedisor të Marsit (MEDA) – një “stacion operativ i motit” që mund të “llogarisë densitetin e ajrit” dhe të gjurmojë dhe matë erërat gjatë ditës.