India po kërkon të shkruajë histori të mërkurën me misionin e saj të tretë hënor të vendosur për t’u ulur në Hënë, raporton BBC.

Nëse Chandrayaan-3 do të jetë i suksesshëm, India do të jetë vendi i parë që do të ulet pranë polit jugor pak të eksploruar të Hënës.

Një nga qëllimet e tij kryesore është gjuetia për akull me bazë uji, për të cilin shkencëtarët thonë se mund të mbështesë banimin e njerëzve në Hënë në të ardhmen.

Përpjekja e Indisë vjen vetëm disa ditë pasi avioni rus Luna-25 u rrëzua ndërsa përpiqej të rrëzonte në të njëjtin rajon.

Nëse do të ketë sukses, do të jetë gjithashtu vetëm vendi i katërt që do të arrijë një ulje të butë në Hënë – SHBA, ish-Bashkimi Sovjetik dhe Kina kanë zbritur të gjitha pranë ekuatorit.

Përpjekja e Indisë për të ulur misionin e saj Chandrayaan-2 pranë polit jugor në vitin 2019 ishte e pasuksesshme, ajo u përplas në sipërfaqen hënore.

Anija kozmike me një orbiter, tokëzues dhe një rover  u ngrit  më 14 korrik nga qendra hapësinore Sriharikota në Indinë jugore.

Landeri, i quajtur Vikram sipas themeluesit të Organizatës Indiane të Kërkimit Hapësinor (Isro), Vikram Sarabhai – mban brenda barkut roverin 26 kg të quajtur Pragyaan, fjala sanskritisht për mençuri.