Një studim i ri i zbuluar gjatë ditës së djeshme (14 nëntor) raportoi se një shpërthim rrezatimi shumë i rrallë ka ndodhur në hapsirë me pasoja deri në planetin tonë.

Shpërthimi i rrezeve gama, 1 në 10,000 vjet nga hapësira ishte aq i fuqishëm sa që tronditi atmosferën e sipërme të Tokës vitin e kaluar.

Studimi, i botuar në revistën Nature Communications tha se shpërthimi i rrezeve gama ndodhi prej një vrime të zezë të porsalindur e cila ishte miliarda vite dritë larg.

Shpërthimi është quajtur GRB 221009A dhe studimi, i titulluar “Dëshmia e një shqetësimi të fushës elektrike të sipërme jonosferike të lidhur me një shpërthim të rrezeve gama”, tha se shpërthimi quhet më i ndritshëm i të gjitha kohërave (Varkë).

GRB 221009A theu rekorde kur goditi Tokën vitin e kaluar më 9 tetor, duke ardhur nga rreth 2.4 miliardë vite dritë nga planeti ynë. Sipas studimit, drita që digjet me deri në 18 teraelektronvolt energji, thuhet se është shpërthimi më i ndritshëm hapësinor i regjistruar ndonjëherë.

Studiuesit, duke përfshirë ata nga Universiteti i L’Aquila në Itali, thanë se ndryshimet e mëdha në fushën elektrike të jonosferës së sipërme të Tokës mund të jenë rezultat i shpërthimit gama. Ndryshimet e mëdha në fushën elektrike të jonosferës thuhet se janë në një lartësi prej rreth 500 km.

Siç citohet nga Science Alert, një ekip i udhëhequr nga astrofizikani Mirko Piersanti i Universitetit të L’Aquila dhe Instituti Kombëtar i Astrofizikës në Itali, tha: “Në këtë punë, ne paraqesim dëshminë e ndryshimit të fushës elektrike jonosferike në rreth 500 kilometra të shkaktuara nga shpërthimi i fortë i rrezeve gama që ndodhi më 9 tetor 2022.”

“Duke përdorur si vëzhgimet satelitore ashtu edhe një model të ri analitik të zhvilluar ad hoc, ne vërtetojmë se GRB 221009A ndikoi thellë në përçueshmërinë jonosferike të Tokës, duke shkaktuar një shqetësim të fortë jo vetëm në jonosferën e poshtme, por edhe në jonosferën e sipërme (rreth 500 kilometra),” shtoi ai.